Volledig scherm
Madeleine van Toorenburg geschokt door filmers A58 © BD

'Een kick krijgen van likes bij dodelijk ongeluk A58. Dan ben je echt een zieke geest'

GILZE/BAVEL - Omstanders die beelden maken van zware ongelukken en deze vervolgens verspreiden via sociale media, moeten strafrechtelijk worden aangepakt. Daarvoor pleit CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij roept de minister op met hardere maatregelen te komen. ,,Al is het alleen maar om een daad te stellen tegen het leed dat slachtoffers en nabestaanden wordt aangedaan."

Het is een schokkend maar bekend verschijnsel: zware ongelukken of misdrijven filmen, terwijl slachtoffers liggen te vechten voor hun leven. Het meest recente voorbeeld is het wangedrag deze zomer van voorbijgangers op de A58 na een dodelijk ongeluk. Zonder blikken of blozen stonden zij met hun mobieltjes tussen reddingswerkers opnames te maken.

Zelfs de doodsstrijd van een van de slachtoffers - hij werd gereanimeerd - was voor hen niet veilig. Sommige filmers plaatsten de beelden van de wrakstukken zelfs op sociale media. Eén van hen gaf in een geruchtmakend interview met deze krant aan anderen te willen waarschuwen voor de verkeerschaos. Ook zei ze het leuk te vinden als grote kanalen haar berichten retweeten.

'Een zieke geest'

Daar heeft Van Toorenburg geen goed woord voor over. ,,Dan ben je echt een zieke geest", zegt de politica tegen deze krant. ,,Genieten van likes ten koste van anderen, dat is niet normaal. Zijn die mensen echt zo wanhopig dat ze het nodig vinden het sterven van andere te filmen en te publiceren?"

Als het aan haar ligt, moet het verspreiden van dergelijke filmpjes strafbaar worden. Hiervoor moet de minister het zoeken 'in de hoek van smaad en laster'. ,,Want op dit moment komen de meeste mensen er gewoon mee weg, of krijgen ze alleen maar een geldboete. Het liefst zie ik een stevige strafbepaling waarmee deze mensen om de oren kunnen worden geslagen."

'Sensatie als doel'

Daarmee doelt de Rosmalense vooral op de makers die de beelden zelf op internet plaatsen. ,,Dat dient immers geen enkel ander doel dan sensatie", zegt ze. ,,Je zult maar via sociale media te horen krijgen dat het jouw dierbare is die is omgekomen. Natuurlijk, we leven in een beeldenmaatschappij, dus het gaat wat ver om alle mensen die 'slechts' een foto maken voor de rechter te slepen. Het gaat er mij om wat je met die beelden doet."

Een deel van de Tweede Kamer schaart zich achter de oproep van Van Toorenburg. De PVV en de PvdA laten aan EenVandaag weten dat er 'paal en perk moet worden gesteld' aan het verspreiden van dit soort filmpjes. 

Minister Grapperhaus laat via een woordvoerder aan het programma weten dat hij de ergernissen deelt. ,,Hij laat momenteel bekijken op welke wijze dit op de meest effectieve manier kan worden tegengegaan."

Bewustwording

Van Toorenburg hoopt met haar oproep ook een beetje bewustwording te kweken, ook bij journalisten en fotografen. ,,De media moeten absoluut blijven berichten over dit soort heftige gebeurtenissen. Daar horen beelden bij, maar er mag wat mij betreft een stuk strenger gekeken worden naar wat je wel en niet laat zien."

Tilburg e.o.