'Eenzame schoen zoekt voet'

VideoRIJEN - Angèle Knaapen zoekt een schoenmaatje. Letterlijk en figuurlijk, maat 40.  Door haar ziekte heeft ze genoeg aan één schoen, maar die zijn alleen per paar te koop. Dus schiet er telkens een over voor de rechtervoet. Ze heeft zeven stappers in aanbieding voor wie de schoen past.   

 In de woonkamer van Angèle Knaapen zijn zeven schoenen gezet. Het lijkt wel sinterklaas. Alleen de wortel ontbreekt, maar ze wil niets ontvangen. Angèle deelt uit: Zeven schoenen en laarzen voor de rechtervoet van het merk Wolky.  ,,Een stevige, modieuze schoen. Ik wil ze niet weggooien, maar ik kan er niemand voor vinden. Ook niet via Marktplaats. De categorie Eenzame schoen zoekt voet, bestaat niet.''  

Messen

Angèle Knaapen verzwikte haar enkel bij badminton op 29 februari 1996. Ze weet het nog precies. In het ziekenhuis werd ze te strak ingetaped. Na een paar dagen hield ze het niet meer van de pijn. Haar rechtervoet bleek zwart geworden. ,,De extreme pijn is gebleven, altijd. Alsof er messen in worden gestoken.'' Een schoen dragen aan haar rechtervoet kan ze niet, te pijnlijk. De aandoening heet CRPS, Complex Regionaal Pijn Syndroom. Daarbij zijn in een lichaamsdeel zenuwen of de bloedbaan beschadigd.

Lange tijd heeft ze toch gewerkt. Ze kreeg kinderen en kon redelijk functioneren. Een operatie aan haar rug in 2012 zette haar leven op zijn kop. ,,Op de een of andere manier heeft dat de pijn met 300 procent versterkt.'' Met hulp van een revalidatiearts zoekt Knaapen naar een oplossing: modieuze schoenen voor beide voeten. Op maat laten maken is erg duur.   

Volledig scherm
Rijen - Angèle Knaapen heeft het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) en kan daardoor géén gewone schoenen aan haar rechtervoet verdragen. Iemand interesse in damesschoenen - enkel rechts - maatje veertig? © FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS

Enkele jaren geleden ontdekte ze aangepast badminton bij vereniging De Bever. ,,Ik speel nu vanuit een rolstoel. Daarvoor moest echt een knop om.'' Als voorzitter voor Aangepast Badminton roept ze mensen op niet thuis te blijven zitten. Zelf is ze helemaal om. Bij het NK para-badminton in Veenendaal  werd ze tweede bij de mixed en dames dubbel. 

Prothese

Terug naar de schoen. Al die jaren probeerde ze enkele schoenen te kopen, maar geen winkelier wilde er aan. ,,De andere mochten ze houden, maar dat lukte ook niet. Ik heb voorgesteld dat ze die in de etalage zetten. Er moeten meer mensen zijn met een prothese of met één been.'' Tot dusver gooide ze de ongebruikte schoen telkens maar weg. Ze blijft het zonde vinden. 

Tilburg e.o.