Volledig scherm

Europa trekt beurs voor fieldlab op Gate 2 Rijen

RIJEN - De komst van een zogenoemd fieldlab Campione naar Aeroparc Gate 2 is zeker. Europa geeft zes miljoen euro subsidie voor het project, dat in totaal 12 miljoen euro kost. Provincie, gemeenten en bedrijfsleven passen de andere helft van het benodigde geld bij.

In het fieldlab komen tientallen mensen te werken. Het laboratorium maakt sensoren die het onderhoud van installaties van chemiebedrijven honderd procent voorspelbaar maken. Vergelijk het met onderhoud van de moderne auto, stelt Pierre van Kleef van Midpoint Brabant. "Vroeger keek een monteur onder de motorkap om te zien wat er aan de auto mankeerde, nu steekt hij een stekker in het motorblok en leest af wat er mis is. Datzelfde proces gaat nu ook bij machines in de industrie plaatshebben.”

In het fieldlab gaan bedrijven als Fuji Tilburg, DAF, DOW Benelux en Ericsson samenwerken. Ook Brabantse onderwijsinstellingen haken aan.
Het is een prachtig voorbeeld van open innovatie, waar Brabant zo sterk in is, stelt Van Kleef. "Samenwerken om nieuwe oplossingen te vinden.”

Tilburg e.o.