Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Focus op melden ouderenmishandeling in Gilze en Rijen: 'Mensen blijven langer thuis en worden kwetsbaarder'

GILZE EN RIJEN - Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is verontrustend laag in de regio Hart van Brabant. Alle reden voor Meldpunt Veilig Thuis om aan de bel te trekken. Wethouder Ariane Zwarts van de gemeente Gilze en Rijen pakt als eerste de handschoen op. Dit jaar zijn er 28 infobijeenkomsten.

Zelf raakte Ariane Zwarts geraakt door het fenomeen ouderenmishandeling toen Hugo Borst twee jaar geleden in Gilze en Rijen op bezoek was. ,,Hij vertelde over een bijzonder klokje van zijn moeder. Het bleek in het verpleeghuis opeens vervangen door een ander klokje. Toen besefte ik hoe kwetsbaar ouderen kunnen zijn.''

1 op 20 mishandeld

Volgens een studie uit 1996 zou één op de twintig ouderen mishandeld worden. Nadere studies komen veel lager uit, 3.356 in Hart van Brabant, maar er zijn slechts 59 meldingen in deze regio. Daarvan twaalf uit Gilze en Rijen. Een reden is dat er een taboe op rust, of men de weg niet weet. Daardoor komen signalen niet door. En daar wil Zwarts iets aan doen.

Het voorbeeld van Hugo Borst geeft aan dat ouderenmishandeling niet per se over slaan gaat. Er zijn veel vormen van mishandeling: Psychisch, zoals negeren, beledigen, kleineren. Financieel, zoals gebruiken pinpas, testament aanpassen, diefstal. Een derde vorm is verwaarlozing en lichamelijke mishandeling. Thuis, door de partner of echtgenote, door kinderen, de mantelzorger, maar ook door professionals van wijkverpleegkundige tot verzorgsters in een verpleeghuis. ,,Door de toenemende zorg, blijven mensen langer thuis en worden ze kwetsbaarder. En dan ligt mishandeling op de loer'', zegt Zwarts.

Leren herkennen

Een belangrijke stap naar leren herkennen van ouderenmishandeling is het project met Veilig thuis Midden-Brabant. Dit is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Hart van Brabant. Teun Haans van Veilig Thuis vertelt dat onmacht vaak een rol speelt. ,,Ik ken het verhaal van een paar dat 45 jaar getrouwd was. De man begon opeens zijn vrouw te slaan. De reden was dat ze dementeerde, zich bleef herhalen, hij zag zijn lief wegglijden. Overbelast en uit onmacht uitte hij zich door geweld te gebruiken.''

Daarom is het van belang dat de omgeving signalen herkent. Veilig Thuis verzorgt op verzoek van de gemeente bijeenkomsten voor inwoners en anderen die vaak met ouderen te maken hebben. Het wordt een reeks van 26. Voor publiek is de eerste bijeenkomst op 8 maart bij Sint Franciscus in Gilze.

Wie nu al een niet-pluisgevoel heeft, kan dit 24 uur per dag melden bij Veilig Thuis, via 0800-2000.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.