Volledig scherm
© Thinkstock

Forse toename mensen in de bijstand in Rijen

RIJEN - Het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Gilze en Rijen is sinds 2014 fors toegenomen: met twintig procent. Met name het buiten de boot vallen van jongeren die vroeger in de sociale werkplaats kwamen, leidde bij de commissie Samenleving tot een bijzondere woede-uitbarsting van wethouder Rolf Dols.

Gemeenten zijn verantwoordelijk geworden voor uitkeringen van de bijstand. In Gilze en Rijen is dat aantal tussen 2014 en oktober 2016 toegenomen van 398 naar 480. Dat leidt tot een flink tekort. Daarom doet de gemeente een beroep op de zogeheten vangnetregeling, een bijdrage van de landelijke overheid.

Om voor de bijdrage in aanmerking te kunnen komen is een analyse nodig. Hierin staat wat de reden is van de toename, zoals meer vluchtelingen, na-ijleffect van crisis, verkorte duur ww, meer parttimers en mensen met tijdelijke baan die aanvulling uit de bijstand krijgen.

,,De instroom in de bijstand wordt steeds groter. Vroegere Wajong gaat nu ook naar de bijstand. Het is een bloody shame dat de sociale werkplaats is afgeschaft. Deze mensen horen dus telkens of ze een jaar kunnen blijven. Ik maak me hier boos over. Den Haag zegt dat bedrijven hen wel opvangt, maar het mkb heeft geen tijd iemand een hele dag te begeleiden", reageerde wethouder Dols.

Tilburg e.o.