Giftig gas vrij uit ingekuilde mais in Rijen

VideoRIJEN - Bij een boerderij aan de Mosstraat in Rijen is woensdagochtend rond half 10 ontdekt dat er giftig gas vrijkomt uit ingekuilde mais. Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer heeft de straat afgesloten. Dat meldt de Veiligheidsregio.

Na de melding dat de mais aan het ontgassen was rukte de brandweer uit. Op dit moment worden metingen verricht. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio kon nog niet zeggen wat de vervolgstappen zijn. ,,We meten eerst wat de impact is, daarna maken we een actieplan'', aldus de woordvoerder.

Nitreuze gassen

Vorige week werd er in Galder ook al een maiskuil ontdekt waaruit giftige gassen vrijkwamen. Volgens de brandweer komt dit niet vaak voor. Dat het nu wel voorkomt heeft te maken met de droogte van de afgelopen maanden. Daardoor bevindt zich in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Als de mais vervolgens wordt ingekuild ontstaan er zogenoemde nitreuze gassen, naast de gebruikelijke kooldioxide. Nitreuze gasten zijn giftig en bijtend en kunnen risico's opleveren voor de gezondheid van zowel mensen als dieren.

Volledig scherm
Mosstraat, Rijen © Marcel van Dorst MaRicMedia
  1. Agenten storen zich aan slechte levering uniformen en uitrusting: ‘Ik wacht al een half jaar op mijn dienstschoenen’

    Agenten storen zich aan slechte levering uniformen en uitrusting: ‘Ik wacht al een half jaar op mijn dienst­schoe­nen’

    BRABANT – Politieagenten klagen over de trage levering van hun werkuniform- en uitrusting. De spullen komen niet een klein beetje te laat. Nee, er gaat na een bestelling soms maanden overheen. Een foeterende agent luidt de noodklok. “Gisteren heb ik mijn nieuwe werkschoenen ontvangen die ik zes maanden geleden heb besteld.” En: “Helaas de oude wapenstok nog op zak, want de nieuwe zijn op.”

Tilburg e.o.