Volledig scherm
De grijze kliko's in de gemeente Gilze en Rijen krijgen een oranje deksel en zijn vanaf 2018 bestemd voor plastic-, metaal- en drankkartonafval. © Paula Pols

Gilze en Rijen wil hoeveelheid restafval terugdringen door andere wijze van afval inzamelen

RIJEN - De gemeente Gilze en Rijen gaat met ingang van volgend jaar het afval in de gemeente anders inzamelen. Daarmee wordt het voor de bewoners makkelijker om hun afval te scheiden en neemt de hoeveelheid restafval drastisch af.

Alle huishoudens gebruiken, net als nu, drie containers. De groene container is en blijft voor gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) en de blauwe container is en blijft voor papier. De grijze container, die nu gebruikt wordt voor restafval, wordt de container voor pmd (plastic, metaal en drankkartons). Deze container krijgt een oranje deksel. Wie nu een kleine 140 liter grijze container heeft, krijgt straks een container van 240 liter. Dit afval wordt opgehaald, waarbij de gft-container voortaan gratis wordt geleegd.

Eén vuilniszak

Het restafval gaat in een vuilniszak, die de bewoners straks zelf naar een ondergrondse container moeten brengen. Als het afval goed wordt gescheiden, blijft er gemiddeld per week nog maar één vuilniszak aan restafval over, verwacht de gemeente. Op dit moment verdwijnt er per inwoner nog 129 kilogram restafval per jaar in de verbrandingsoven.

De ondergrondse containers moeten nog aangelegd worden. Uitgangspunt daarbij is dat iedere inwoner op maximaal 250 meter loopafstand een ondergrondse container in de buurt heeft. Deze containers zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag te gebruiken. Voordat deze containers worden aangelegd, organiseert de gemeente na de zomerperiode een aantal inspraakavonden voor de inwoners. 

Tilburg e.o.