Volledig scherm
Fragment uit de opname van het bombardement op Gilze en Rijen.

Heemkring uit Gilze en Rijen brengt historie digitaal tot leven (video)

GILZE EN RIJEN - Al vele maanden zijn de leden van Heemkring Molenheide naarstig aan het werk. Al bijna 3000 foto’s zijn ingescand over de cultuur-historie van Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten. Ook enkele filmpjes en audiofragmenten zijn geplaatst in het archief.

,,Het is nog niet af. Dit is een probeerseltje’’, waarschuwt voorzitter Bert Wagemakers. Inderdaad er zitten nog wat schoonheidsfouten in, maar duidelijk is al wel dat hier een megaklus wordt verricht. Wekelijks komen leden van Molenheide bijeen. Al die foto’s uit de archieven en die mensen hebben liggen zijn al of moeten nog worden ingescand.

,,Dan beschrijven we om welke plaats en straat het gaat en vervolgens welke gebeurtenis heeft plaatsgevonden’’, legt Bert Wagemakers uit. Want een goede inventarisering is van het grootste belang om in het digitale archief foto’s weer terug te kunnen vinden.

Imposant is een filmpje vanuit een geallieerd vliegtuig van een bombardement op Gilze-Rijen op 15 augustus 1944. Uit de hoog opstijgende stof- en rookwolken is te zien dat het er heftig aan toe ging. De heemkring is nog steeds erg blij met nieuw materiaal en het bijbehorende verhaal. Insturen kan door middel van een e-mail.

Bekijk hieronder de film van het bombardement:

Opnames van het bombardement op Gilze-Rijen vanuit een Lancaster en een Mosquito, 15 augustus 1944. Film: IWM

Tilburg e.o.