Volledig scherm
© Thinkstock

Jongeren pittig bestraft na geweld op kermis Gilze; op oorlogspad met bivakmutsen en stokken

GILZE - Drie minderjarige jongeren, de meesten uit Rijen, zijn veroordeeld tot taakstraffen van 100 uur voor gewelddadigheden in Gilze tijdens de kermis van 2016. De groep jongeren trok toen gewapend met stokken en met bivakmutsen, skull maskers en doodskop-bandana’s naar Gilze om daar verhaal te halen op jongeren uit die plaats. 

Twee van de Rijenaren kregen bovenop de taakstraffen een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen: de één 54 dagen en de ander 3 maanden. Een meerderjarige betrokkene (nu 19 jaar) kreeg een taakstraf van 200 uur en 2 maanden voorwaardelijke celstraf.

In totaal zijn voor de geweldplegingen tijdens de kermis zestien jongeren opgepakt. Drie van hen zijn vrijgesproken. Een aantal jongeren behoefde niet voor de rechter te verschijnen. Hun zaken worden nog rechtstreeks afgedaan door het Openbaar Ministerie in zogeheten taakstrafzittingen.

Locatieverbod

De groep Rijenaar trok met stokken en bivakmutsen naar Gilze om daar verhaal te halen na een eerdere confrontatie. Daarbij werden ook jeugdigen het slachtoffer die niets van doen hadden met de ruzie.

De ongeregeldheden op 7 oktober 2016 waren zó heftig dat burgemeester Boelhouwer onmiddellijk een locatieverbod oplegde aan acht verdachten die nog diezelfde avond konden worden opgepakt. Naderhand zijn nog eens acht jongeren in de kraag gevat.

Uiteindelijk deden drie slachtoffers aangifte. Een 15-jarige jongen uit Gilze, die met vrienden bij de botsauto’s stond en niets van doen had met de hele ruzie, werd als een van de eersten te grazen genomen. Hij werd omsingeld, met een stok geprikt en geslagen en moest zijn jas en mobieltje afgeven. Een andere jongen werd opgejaagd en zijn bril werd van zijn gezicht geslagen.

De groep splitste zich daarna en de oproerkraaiers keerden terug naar Rijen. Maar bij Nerhoven, een eindje buiten Gilze, was nog een 17-jarige jongen uit Gilze de pineut. Hij kreeg een vuistslag in zijn gezicht, werd met een stok van zijn fiets geslagen en moest de inhoud van zijn portemonnee afgeven.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.