Volledig scherm
De Nieuwstraat in Gilze bij de A58. © Google Maps / Streetview

'Maak een tunneltje onder de A58 in Gilze'

GILZE EN RIJEN - De gemeente Gilze en Rijen wil een tunneltje voor voetgangers en fietsers onder de A58 in Gilze. Wethouder Aletta van der Veen gaat dit aankaarten bij Rijkswaterstaat na een motie hierover van Kern'75, CDA en D66. De tunnel moet lopen tussen Nieuwstraat en Klein Zwitserland.

De verbreding van de A58 van twee maal tweebaans naar twee maal driebaans tussen 2020 en 2023 zien de drie fracties  die de moties hebben ingediend als kans om een historische tweedeling te corrigeren. De A58 is een scheidslijn tussen het dorp Gilze enerzijds en het recreatiegebied Klein Zwitserland met Hotel Van der Valk en het Speelbos aan de andere kant.  

,,Dit is een eenmalige kans om een fout uit het verleden te herstellen'', zegt Corné Machielsen van Kern'75. ,,Als de A58 toch op de schop gaat kunnen we onderzoeken of het mogelijk is samen met Rijkswaterstaat en de provincie een tunnel aan te leggen.'' Het idee past in het coalitieprogramma dat inzet op meer fietsverbindingen en wandelpaden in de gemeente. Ook wil de coalitie meer 'ommetjes', rondwandelingen,  in en rond de vier dorpen in de gemeente. 

Mooie route

,,Je maakt het met een tunnel mogelijk een mooi rondje te wandelen via Klein Zwitserland of vanuit de andere kant naar Water aan de Warande. De Ridderstraat in Gilze staat ook nog op de nominatie voor vergroening. Alles bij elkaar heb je dan een mooie route'', zegt Machielsen. 

De vraag of dit geen kostbare ingreep wordt voor een eenvoudig rondje wandelen, vindt de Kern'75 fractievoorzitter nog niet van belang. ,,Dit is een eerste stap, een kans te onderzoeken of het haalbaar. Mocht het enorm uit de klauwen lopen en ons miljoenen gaan kosten dan moet je het niet doen.'' 

September

Wethouder Aletta van der Veen zei dat het college de motie overneemt. Zij is in september aanwezig bij het overleg van de A58 projectgroep, die zich bezig houdt de verbreding van de snelweg. Zij gaat het voorstel dan in brengen. 

De gemeente Gilze en Rijen is druk in de weer met tunnels. De provincie laat in november weten of een tunnel onder het spoor bij Vijf Eiken (Oosterhoutseweg) haalbaar is. In het centrum van Rijen wil ProRail graag een open tunnelbak onder het spoor bij het station om de veiligheid te vergroten. Ook daar wordt op gestudeerd, omdat Gilze en Rijen flink moet bijdragen in de kosten. 

Tilburg e.o.