Volledig scherm
Deelnemers aan de trekkerbehendigheidswedstrijd moesten onder meer kratjes opstapelen. Daarmee laten ze zien hoe goed ze hun machine beheersen. foto ramon mangold/pix4profs

Nog altijd 'keigezellig' bij jaarlijks feest van de KPJ in Gilze

GILZE - Het Katholieke Plattelands Jongeren in Gilze is weer achter de rug. Heel veel katholieks is er niet meer aan, maar over het bestaansrecht van de 50-jarige KPJ is geen twijfel.

In heel Brabant zijn er zo'n 80 afdelingen met in totaal 5.000 leden. KPJ Gilze telt zo'n 130 leden, die het jaarlijkse feestweekend afgelopen donderdag op De Bolberg begonnen met een ledenavond.

Club voor plattelandsjongeren
Bestuurslid Wouter van Zon (20): ,,Oorspronkelijk was de KPJ puur bedoeld als club voor jonge boeren, maar dat is al lang niet meer zo. Het is nu een club voor plattelandsjongeren en niet te vergelijken met verenigingen in een stad. "

Van Zon: ,,Het feestweekend kost ons het meeste werk; daar zijn we het hele jaar door mee bezig. We beginnen altijd op maandag al met de opbouw van de tent. Onze leden zorgen vier dagen lang zelf voor de invulling van de bardiensten. Zo krijgt iedereen ook de kans om zelf feest te vieren."

Jubileum
Zondag begon de dag traditiegetrouw met trekkerbehendigheid. ,,Ook kinderen mogen laten zien wat ze kunnen, maar dan met een skelter", aldus Van Zon. En nog zat het er daarna niet op, want 's middags vond er nog een competitie 'bierkrat stapelen' plaats om vervolgens af te sluiten met een slotfeest.

Het 50-jarig jubileum zorgt er echter voor dat de KPJ Gilze op 8 oktober nog een keer flink doortrekt. ,,Bij De Hooikar doen we het feest dan met alle leden en oud-leden nog eens dunnetjes over."

Tilburg e.o.