Volledig scherm
Een auto brandde uit naast een woning in Rijen. © Jeroen Stuve/Stuve Fotografie

OM wil moeder achter tralies voor autobrand Rijen

BREDA - Officier van justitie Alexander Koning wil dat een 31-jarige Rijense negen maanden krijgt, waarvan drie voorwaardelijk. De vrouw is volgens het Openbaar Ministerie medeplichtig aan de autobrand in de Laagstraat in Rijen, op 15 juni vorig jaar.

,,Mevrouw is alleenstaand moeder met een kind van zes. Dat zijn misschien niet de prettigste omstandigheden om in de gevangenis te zitten. Maar ik kan niet anders’’, aldus Koning.

Ze kocht de dag ervoor een jerrycan en een minuut later zou ze ook nog 1,59 liter benzine hebben gekocht. Dat laatste bestrijdt de vrouw. De jerrycan wel, maar de benzine kon ze op het laatste moment toch niet over haar hart verkrijgen. Het Openbaar Ministerie baseert zich echter onder meer op talloze telefoontaps. De vrouw werd afgeluisterd omdat ze vrienden was met één van de verdachten van de zogenaamde Tilburgse sprinkhanenbende, die zich op grote schaal schuldig maakte aan inbraken en diefstallen. Leiders van die bende kregen eerder dit jaar vier en vijf jaar cel.

'Gewetenloos'
​De moeder zou de benzine hebben overgedragen aan één van de criminelen. Die stak die nacht de auto in brand van een man die bij de politie zou hebben geklikt. ,,Een heel ernstig en gevaarlijk feit’’, motiveerde Koning zijn forse strafeis ,,en nergens heeft ze blijk gegeven van last van haar geweten. Gewetenloos.’’ De brandweer kon destijds ternauwernood voorkomen dat de brand oversloeg naar de woning. Advocate Evi Leijser pleitte voor vrijspraak. De verdachte stelde namelijk dat ze uiteindelijk zelfs de jerrycan niet had overhandigd. De rechtbank doet 2 december uitspraak.

Tilburg e.o.