Volledig scherm
Burgemeester Noordanus (links), Luitenant Generaal Dennis Luyt (midden) en Ron Kolkman, directeur van JIVC (rechts) in de simulator in Rijen. © René Schotanus/Pix4Profs

Simulator voor Chinooks moet geluidsoverlast in Rijen beperken

RIJEN - Begin 2019 is veel van de geluidsoverlast door Chinook transporthelikopters voorbij. Dan is er een simulator in Rijen.

Het lijkt op Starwars. Maar het is hét simulatorcentrum voor vliegers van helikopters en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in Nederland. En het staat in Rijen. Commandant van de Koninklijke Luchtmacht Dennis Luyt opende het centrum in bedrijvencentrum voor onderhoud en luchtvaart Gate2. „Dit is een mijlpaal voor de Luchtmacht, voor deze regio en voor Brabant.”

De opening ging gepaard met de overdracht van twee simulators voor de transportvliegtuigen C130, beter bekend als Hercules, en de KDC10, gestationeerd in Eindhoven.

Het zijn de eerste twee militaire simulators in Gate2. Militairen reisden nu telkens naar Hoofddorp, waar de 50.000 kilo zware trainingscabines zes jaar bij de Canadese producent CAE stonden. Nu hebben ze een definitieve plek gekregen, vlak bij de vliegbasis, waar al een simulator voor de Apache gevechtshelikopter staat.

De banenmachine die de Luchtmacht in de provincie is, wil Luyt flink uitbreiden. In zijn nieuwe visie gaat de Luchtmacht veel meer samenwerken met bedrijven, lokale overheden en onderwijs. Dat verhaal ging erin als koek bij Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg en de trotse voorman van het economische programma Midpoint in Midden-Brabant.

Tilburg e.o.