Volledig scherm
Zorgboerderij de Hoge Aard in Molenschot. © Google Streetview

Staatssecretaris 'ernstig verontrust' over zorgboerderij Molenschot

MOLENSCHOT - Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is 'ernstig verontrust' over de situatie op zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot. Dat antwoordt hij dinsdag op Kamervragen.

Onderzoek
Een oordeel over de zorg die daar geboden wordt aan 'zeer kwetsbare cliënten' spreekt hij nog niet uit. Van Rijn wacht de resultaten af van onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie Jeugdzorg en Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant.

Naar aanleiding van verhalen in BN DeStem en twee tv-uitzendingen van Undercover in Nederland hebben de inspecties 19 oktober onaangekondigd onderzoek gedaan op de zorginstelling waar zeven jongeren permanent verbleven en een paar jongeren dagbesteding volgden. De inspecties spraken met cliënten, voogden en de eigenaresse.

Veilig
Ook dossiers werden bekeken. Bureau Jeugdzorg vond het SBS6-programma reden om intern onderzoek te laten plegen door een vertrouwensarts, een gedragswetenschapper en de voogd en zag vervolgens geen reden tot ingrijpen.

Ook de gemeente Gilze en Rijen beoordeelde de situatie vorige week na gesprekken met jongeren en ouders als 'veilig'.

Mede vanwege de herfstvakantie verblijven de jongeren momenteel op logeeradressen. Die begon voor hen vorige week al wat vroeger omdat Jeugdzorg de situatie op de zorgboerderij 'te onrustig en dreigend' vond.

Dreigementen
Onbekenden meldden zich 's nachts aan de poort en er waren telefonische dreigementen aan het adres van de eigenaars en zorgverleners, onder meer met brandstichting.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.