Volledig scherm
Het gezin Ashugotoyan dreigt uitgezet te worden naar Armenie. Het gezin woont al zo'n negen jaar in Nederland. © Johan Wouters / Pix4Profs

Susanna uit Gilze schreef indringende brief aan Máxima: 'Ik kan niet eens Armeens'

GILZE - Wat doe je als 9-jarig meisje als uitzetting dreigt? Als je dapper bent schrijf je een brief aan Hare Majesteit Koningin Máxima en lees je die brief ook nog eens voor aan de rechter. Dromen dat het goed komt.

Ik wil écht niet terug naar Armenië want er is oorlog en er zijn zelfs twee kinderen doodgeschoten toen ze naar huis gingen uit school. Ik heb in Nederland heel veel vrienden en vriendinnen. Ik kan niet eens Armeens schrijven en lezen. Ik hoop dat ik hier mag blijven wonen.

Zo schreef Susanna Ashugatoyan eind vorig jaar aan Máxima. De reacties van het Kabinet van de Koning en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) -een niet ondertekend geautomatiseerd document ten teken dat er wel meer kinderbrieven op de mat vallen- variëren van 'doorverwezen naar de staatssecretaris', 'we kunnen je verder niet helpen' tot 'we voegen jouw brief toe aan het dossier'.

Niet erg hoopvol. De angst zit er dan ook in bij vader Gagik Ashugatoyan (35) en moeder Hripsime Arshukyan (32), die haar tranen amper kan bedwingen.

Tilburg e.o.