Volledig scherm
© Thinkstock

Vijf vragen over insecticide fipronil

MOLENSCHOT - Bij een kweker in Molenschot ging het fout bij het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel met daarin fipronil. Tijd voor vragen en antwoorden.

1. Wat is fipronil?
Het is een insecticide die verwerkt wordt in middelen die gebruikt worden bij het bestrijden van ongedierte. Het gaan dan onder meer om teken, mijten, muggen, vliegen, mieren en kakkerlakken.

2. Waar komt fipronil vandaan?
Het spul is in 1987 ontwikkeld door het Franse chemisch en farmaceutische concern Rhône-Poulenc. Het kwam in 1993 voor het eerst op de markt en daarna is de formule een aantal keren doorverkocht aan andere bedrijven. Sinds 2003 is het in handen van BASF, globaal gezien het grootste multinationale chemieconcern.

3. Gaan bijen ook dood als ze fipronil binnenkrijgen?
De stof werkt op een manier die alleen voor ongewervelde dieren een dodelijke uitkomst heeft. Daar vallen ook bijen onder. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft aangegeven dat het middel een hoog risico inhoudt voor bijen. In Frankrijk was de verdenking dat de stof leidde tot een verhoogde bijensterfte voldoende aanleiding om fipronil in 2004 van de markt te halen. Ook in Italië is het middel in de ban gedaan.

4. Is het gebruik van het middel in de rest van Europa onomstreden?
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft naar het gebruik van het middel voor het behandelen van zaden gekeken. Als gevolg daarvan is de insectide door de Europese Commissie op een lijst van toegelaten middelen gezet. Dat besluit had een looptijd van tien jaar en die eindigt volgend jaar. BASF heeft te horen gekregen dat het aanvullende studies op tafel moet leggen over de risico's van het middel voor zaadetende vogels, zoogdieren en bijen. Bovendien heeft de Europese Commissie in 2013 de voorwaarden aangescherpt. De reden was dat uit onderzoek gebleken was dat met fipronil behandelde zaden een hoog acuut risico vormen voor bijen. Er gelden strenge beperkingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met deze stof. Zo mag het niet gebruikt worden bij sierplanten.

5. Wat gebeurt er met een mens die de insecticide binnen krijgt?
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het voor de mens ingedeeld bij de matig toxische stoffen. Blootstelling aan fipronil kan leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.

Tilburg e.o.