Volledig scherm
Imker Marcel Horck uit Tilburg ruimde woensdag het vuilnis op naast de A58. © BeeldWerkt

Vuilnishopen bij A58 worden toch opgeruimd

GILZE - De parkeerplaatsen langs de snelweg A58 bij Gilze zijn weer een stuk schoner. Vrijwel al het afval dat zich er ophoopte is opgeruimd. 

En dat blijft ook zo, zegt Jan van Poppel, directeur van de twee Van der Valkvestigingen in Gilze. Het hotel- en horecaconcern en Rijkswaterstaat zijn het over het schoonhouden van de 'verzorgingsplaatsen' eens geworden.

Tilburger Marcel Horck en enkele andere vrijwilligers  kwamen woensdag in actie. Zij ergerden zich kapot aan het door Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs neergekieperde vuilnis op de locaties Molenheide (bij het wegrestaurant) en Raakeind (aan de overkant van de snelweg). Van der Valk liet dat sinds een aantal weken gebeuren om Rijkswaterstaat onder druk te zetten. 

Van Poppel: ,,De overlast nam zulke proporties aan dat we maar eens wilden laten zien wat er gebeurt. Geen kilo afval komt van onze gasten. Het overgrote deel wordt achtergelaten door mensen die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de verzorgingsplaatsen. Ze parkeren niet, ze kampéren, vaak dagenlang."

Beide partijen wezen naar elkaar, maar zijn er nu in grote lijnen toch uit.  ,,We zijn daarom woensdag toch zelf begonnen met afval  opruimen", zegt Van Poppel. ,,Binnen een paar dagen is het weer helemaal netjes." 

Contract tekenen

De intentie is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat die instantie vanaf 1 januari 2018 het afval verwijdert. ,,Dat moeten we nog wel in een contract vastleggen. Maar we hebben hetzelfde belang: schone verzorgingsplaatsen. We komen daar wel uit."

Van der Valk (eigenaar van 80 procent van de grond onder de locaties) heeft wel toegezegd voldoende parkeerplekken voor vrachtwagens te blijven bieden.  Dat was een wens van Rijkswaterstaat. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.