Volledig scherm
Tom Dumoulin bij de teampresentatie van Sunweb voor de Giro. © BSR Agency

‘Deze Giro wordt beslist in de bergen’

Tom DumoulinNa zijn winst in 2017 en een tweede plaats vorig jaar telt voor Tom Dumoulin alleen de eindzege in de Giro, die vandaag begint. Hij staat voor een loodzware klus op een parkoers dat hem weliswaar ligt, maar met concurrenten in uitstekende vorm.

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Pim Bijl

Na een aantal foto’s toch nog maar eens een vriendelijke pose met de duim omhoog. Een hand van Giro-baas Mauro Vegni, die zijn kantoor speciaal voor hem even heeft verlaten. In de schijnwerpers tijdens de teampresentatie op het volle Piazza Maggiore in het centrum van Bologna. Ja, zodra Tom Dumoulin zich in de Giro meldt, is hij een bezienswaardigheid, een veelgevraagd man van wie iedereen hoge verwachtingen heeft.

Het sowieso al krappe perszaaltje wordt deze donderdag met de komst van de internationale wielerster nog wat benauwder. En als de 28-jarige kopman van Team Sunweb vervolgens vrij plichtmatig en gereserveerd zijn antwoorden geeft, blijft alle aandacht op hem gevestigd. Alles wat de Giro-winnaar van 2017 en de nummer 2 van vorig jaar zegt, lijkt relevant. Voor het vierde jaar op rij staat hij hier aan de start, in alle drie de rondes hiervoor stal hij de harten van wielerfans tijdens zijn dagen in de roze trui.

Om 16.45 uur vanmiddag schiet met hem de 102de editie van de Giro d’Italia in gang. Wanneer hij van het podium rolt voor een 8 kilometerslange tijdrit begint zijn drie weken durende missie om voor de tweede keer in zijn leven de Giro te winnen. Een ongelooflijk moeilijke missie, want de druk op de schouders van de Limburger was voorafgaand aan een Giro nog nooit zo hoog.

Ook door hoe hij er zelf in staat. ,,Ik heb de Giro een keer gewonnen, ben een keer tweede geworden, het gaat voor mij niet zoveel meer toevoegen aan mijn palmares als ik nu derde of tweede word”, zei Dumoulin daar begin maart over.

Quote

Dat alle zes de bergetap­pes pas in de laatste week volgen, zal mentaal lastig zijn

Tom Dumoulin

Huwelijksreis

Volledig scherm
Primoz Roglic (r) en Simon Yates lijken de uitgesproken concurrenten voor Tom Dumoulin. © AP

Zijn status als een van de beste ronderenners van het peloton bewees hij vorig jaar met een tweede plaats in de Giro achter Chris Froome en zijn tweede plek achter Geraint Thomas in de Tour. Nu wil híj weer de beste zijn. Het is ook de reden dat hij afgelopen winter op huwelijksreis in Nepal terugkwam op zijn keuze voor de Tour.

In de Tour (vele klimkilometers op grote hoogte, weinig tijdritkilometers) waren de winstkansen volgens hem en zijn ploeg kleiner dan in deze Giro (een lange aanloop tot de zware bergen, liefst drie tijdritten). Het Giro-parkoers met inderdaad de forse hoeveelheid van 58,5 tijdritkilometers is op zijn lijf geschreven. Al zet hij zijn voornaamste uitdagers,

Primoz Roglic en de als tijdrijder verbeterde Simon Yates, in die tijdritten op dag 1, 9 en 21 niet zomaar op grote achterstand.

,,Die tijdritten zijn leuk en ik hoop wat voorsprong op te bouwen, maar uiteindelijk wordt deze Giro beslist in de bergen”, zegt Dumoulin. ,,Dat die pas in de laatste week volgen, zal mentaal lastig zijn.”

Roglic (29) en Yates (26) kijken net zo goed tevreden naar het rittenschema, beseft hij. De Sloveen van Jumbo-Visma, Roglic, won dit voorjaar al zijn drie WorldTour-rondes: UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië. De Brit van Mitchelton-Scott was Dumoulin vorig jaar de baas in het gebergte tot zijn inzinking in rit 19, waarin hij 38 minuten verloor. De Vuelta, waar hij net als dit voorseizoen zuiniger met zijn energie omsprong, won Yates vervolgens oppermachtig. En dan zijn er nog Vincenzo Nibali (34) en Miguel Ángel López (25) en het Movistar-duo Mikel Landa (29) en Richard Carapaz (25).

Een zesde plaats in de UAE Tour en een vierde plaats in Tirreno-Adriatico, daar moet Dumoulin het vooralsnog mee doen. ,,Best goed”, zegt hij daar zelf over. ,,Maar iemand als Roglic vliegt echt momenteel en is nog onverslaanbaar. Ik zou willen dat ik van mezelf hetzelfde kon zeggen, maar dat is helaas niet zo.” Met een grijns: ,,Andere jaren won ik in het voorjaar ook niet en dan was mei wél mijn periode. Ik hoop dat dat nu weer zo is.”

Zijn vorige successen en een degelijk voorjaar zijn geen garantie voor een topprestatie in deze Giro, denkt Thijs Zonneveld.

Aderlating

Volledig scherm
Het etappeschema van de 102de Giro d’Italia. © ANP Graphics

Hij spreekt op de drukbezochte persconferentie van een goede voorbereiding met weinig koersdagen en een hoogtestage op Tenerife. Ietwat geïrriteerd raakt hij als een verslaggever begint over het ontbreken van een ploegmaat vorig jaar op de Finestre, in de rit waarin Froome de macht in de Giro greep. Maar een rel veroorzaakt hij in aanloop naar zijn start niet. Dumoulin heeft zijn doel helder en geen zin in onrust.

Een aderlating was het wegvallen van luxehelper Wilco Kelderman (28) door een gebroken sleutelbeen en nekwervelbreuk, maar Sam Oomen (23) is een goede vervanger. Twijfels heeft hij altijd, zegt Dumoulin. In een drieweekse ronde schuilt het gevaar overal. En hoewel onderschatting van het eerste deel een grote fout zou zijn, heeft de organisatie dit jaar duidelijk gekozen om het zwaartepunt verderop in de ronde te leggen. Pas in de dertiende etappe ligt de finish voor het eerst bovenop een berg en vanaf dan wordt het credo zwaar, zwaarder, zwaarst. Via de Alpen naar de Dolomieten. Zo is rit 16 al door alle wielerfanaten inclusief Dumoulin met rood omcirkeld.

,,Daar kijk ik naar uit”, zegt hij over de ongelooflijke zware bergetappe over de Dolomieten-reuzen Gavia en Mortirolo. Dumoulin: ,,Alhoewel het tijdens en na de etappe vooral heel veel pijn zal doen.”

Met de spanning zal het daarna nog niet zijn gedaan met op de laatste vrijdag en zaterdag nog twee lastige bergetappes en op de slotdag een 15,6 kilometerslange tijdrit in Verona. Daar wil Dumoulin, net als twee jaar geleden op het Piazza del Duomo in Milaan, sportgeschiedenis schrijven. Want voor hem telt alleen de eindzege. 

Volledig scherm
© BSR Agency