Dumoulin 'tegen beter weten in’ van start in vijfde Giro-etappe

Tom Dumoulin gaat van start in de vijfde etappe van de Giro. Maar daar is ook alles mee gezegd. Zijn knie heeft een klap gehad en de test op de rollenbank gaf niet veel vertrouwen.

Door Thijs Zonneveld

Bij het vertrek vanuit zijn hotel druipt de twijfel van zijn woorden. Op de vraag of hij start uit overtuiging of tegen beter weten in zegt hij: ,,Om heel eerlijk te zijn meer het tweede. Het ging niet zo goed op de roller vanmorgen, minder goed dan ik had verwacht. Ik heb wel een goede nacht gehad en ik heb op zich geen pijn als ik loop – maar als ik kracht zet, dat gaat niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling straks wel gaat. Ik ben nog niet klaar om naar huis te gaan. Ook al is het klassement weg, ik zie nog kansen.”

Quote

Ik heb aan de Tour gedacht. Maar op dit moment wil ik daar niet mee bezig zijn.

Tom Dumoulin

De omstandigheden zijn bepaald niet gunstig voor een renner die met een blessure opstapt. Het regent in startplaats Frascati en de eerste kilometers lopen flink omhoog. Dumoulin weet het ook. Of er een kans is dat hij na tien of twintig kilometer alweer naast zijn fiets staat? ,,Ja, die kans is aanwezig. Ik hoop om de eerste twee dagen door te kunnen, maar...”

Het is worstelen, twijfelen en hopen op een wondertje. Maar wel met juli in het achterhoofd. ,,Natuurlijk”, zegt Dumoulin, ,,ik heb aan de Tour gedacht. Maar op dit moment wil ik daar niet mee bezig zijn.”

Volledig scherm
Tom Dumoulin. © Getty Images
  1. Mollema rekent zich nog niet rijk: ‘Een minuut voorsprong zegt niets’
    Video

    Mollema rekent zich nog niet rijk: ‘Een minuut voorsprong zegt niets’

    Met een wielermenu op komst dat veel zwaardere kost zal zijn dan wat in het eerste deel van de Ronde van Italië is voorgeschoteld, nam Bauke Mollema de eerste rustdag heel letterlijk. Laat ontbijten, niet fietsen, een wandelingetje langs het strand in Riccione, wat lezen en heel kort de media te woord staan. Dat waren maandag zo'n beetje de bezigheden voor de enige Nederlandse renner in de Giro die nog klassementsambities heeft.