Volledig scherm
© TDW

Gepikeerde Hinault: Froome hoort niet in lijstje Merckx-Hinault

Drie verschillende grote rondes op rij winnen, het was tot gisteren enkel Bernard Hinault (63) en Eddy Merckx (72) gegeven. Vanaf nu staat ook Chris Froome (33) in dat lijstje. ,,Niet voor mij", zegt een boze Hinault. ,,Hij had nooit mogen starten in de Giro."

Bernard Hinault deed het in 1982-1983: toen won de Fransman de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje. Het maakte van hem de tweede beste ronderenner aller tijden na Eddy Merckx.

Chris Froome komt nu in hun buurt na zijn Giro-zege. Hinault wil daar echter niets van weten. ,,Froome hoort niet in die lijst", zegt de Fransman. ,,Hij heeft een positieve test afgelegd in de Vuelta en nadien bleek ook zijn B-staal positief, dus heeft hij doping gebruikt en moet hij geschorst worden."

,,Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro. Waarom moeten wij zo lang wachten op een uitspraak? Die twee Italianen die hetzelfde voor hadden (Ulissi en Petacchi, red.), zijn toch veel sneller geschorst? Met welk recht krijgt Froome zo veel tijd om een uitleg te vinden? Is het omdat Sky zo veel geld heeft?"

Quote

Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport

Bernard Hinault

Uiteraard snijdt Hinault een gevoelig punt aan. Niemand die kan zeggen of Froomes naam over een aantal maanden of jaren nog altijd in dit lijstje zal staan. Blijft de 'triple crown' overeind, of wordt er straks een resultaat (of meerdere) geschrapt? 

Hinault heeft geen zin om in te gaan op de sportieve waarde van wat de Brit in deze Giro presteerde. Niet relevant, lijkt hij te willen zeggen. ,,Dit is allemaal heel spijtig. Froome maakt geen deel uit van de legende van deze sport, want welk imago bezorgt hij het wielrennen op deze manier? Straks mag hij misschien nog starten in de Tour ook. Het is een echt schandaal. Dit moet stoppen." 

Volledig scherm
© AFP