Giro Caleb Ewan meer dan geslaagd na tweede ritzege

De elfde etappe van de Giro d’Italia is gewonnen door Caleb Ewan. Na een lange, vlakke etappe van Carpi naar Novi Ligure klopte hij Arnoud Démare en Pascal Ackermann in de sprint. Het was voor de Australiër zijn tweede etappezege deze ronde. In het algemeen klassement veranderde er niets.

,,De finish was niet zo steil als ik dacht”, reageerde Ewan na zijn zege. ,,Credits voor het team, dat me de laatste kilometers perfect afzette. Ik wist dat als je volle tegenwind hebt in de finale, je het perfect moet timen. Pascal (Ackermann) ging iets te snel, denk ik. Ik wachtte geduldig en dat pakte goed uit.” 

De Italiaan Valerio Conti (Team Emirates) behield de roze leiderstrui. Bauke Mollema (Trek) is de best geklasseerde Nederlander op de 12de plaats.

Morgen mogen de klassementsmannen voor het eerst de bergbenen testen op de Montoso. De kans is groot dat Ewan, net als enkele andere sprinters, dan niet meer opstapt.

Italiaans trio

Volledig scherm
© AFP

Een trio Italianen trok vroeg in de etappe ten aanval. Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima kregen de ruimte. Hetzelfde drietal was ook al verantwoordelijk voor een vlucht in de vierde etappe én was mee in de groep van acht renners die in de tweede rit op avontuur ging. Met nog 25 kilometer te gaan slokte het peloton de drie vluchters op en bereidden de ploegen zich voor op mogelijk de laatste massaspurt van deze Ronde van Italië. Echte vlakke ritten staan niet meer op het menu.

Het werd op een lang recht stuk naar de finish in Novi Ligure een sprint uit het boekje, zonder valpartijen of gevaarlijk duw- en trekwerk. Ewan beschikte over de meeste macht in zijn benen, getuige zijn overtuigende zege. Démare kon slechts naar zijn achterwiel kijken. De Fransman, winnaar van de tiende etappe, nam wel de paarse puntentrui over van Ackermann.

Elia Viviani kwam niet eens op het podium. De Italiaan van Deceuninck - Quick-Step, die vorig jaar vier keer naar de ritwinst spurtte, finishte als vierde en zal deze Giro vrijwel zeker zonder etappezege blijven.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP