Roze voor Roglic, tik voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft op de eerste dag van de Giro d’Italia een gevoelige tik moeten incasseren. In de 8,2 kilometer lange proloog in Bologna bleken veel concurrenten sneller. Primoz Roglic, kopman van Jumbo-Visma, won de proloog, kreeg de eerste roze trui om zijn schouders en pakte bijna een halve minuut op Dumoulin.

Volledig scherm
Dumoulin. © AFP
Volledig scherm
Roglic tijdens zijn tijdrit. © AFP

Door Daan Hakkenberg

Na Apeldoorn in 2016 en Jeruzalem vorig jaar lukte het Tom Dumoulin in Bologna dus niet om voor de derde keer de eerste roze trui van de Giro te bemachtigen. Hij rolde als eerste renner van het startpodium, maar vier minuten na binnenkomst wist Dumoulin al dat de zege in de proloog niet voor hem was aangezien de Colombiaan Miguel Ángel López net wat sneller bleek. ,,Dat belooft wat,’’ stelde Dumoulin minzaam vast. Weer vier minuten daarna bleek ook Vincenzo Nibali sneller, vijf seconden zelfs.

Maar toen moest de grootste klap nog komen. Primoz Roglic haalde uit in de proloog. Hij was al sneller bij het tussenpunt aan de voet van de klim, maar eenmaal boven bij de basiliek van San Luca was zijn voorsprong op Dumoulin bijna een halve minuut. ,,Niet te hard vertrekken, maar ook niet te langzaam. Het was heel moeilijk te bepalen hoeveel je verliest als je langzamer gaat en hoeveel dan moet inleveren qua vermogen op de laatste klim. Dat is voor iedereen een beetje gokken,’’ vertelde Dumoulin kort na afloop over het plan vooraf voor zijn tijdrit.

Met zijn tijd van 12.54 zette Roglic alle concurrenten al op de eerste Giro-dag op achterstand. Nibali, López en Dumoulin kijken al tegen een achterstand van bijna een halve minuut aan. Mikel Landa, een van de kopmannen van Movistar, was meer dan een minuut langzamer. Waar hij het verschil had gemaakt, Roglic wist het eigenlijk niet. ,,Geen idee, ik heb gewoon geprobeerd snel te gaan . Ik ben in goede vorm. Het was een goede rit.’’

Simon Yates was de laatste topfavoriet die van start ging. Hij had lak aan de weersvoorspellingen en vertrok om kwart voor acht, bijna drie uur na Dumoulin. Ook Yates bleek sneller - 9 seconden - dan Dumoulin, maar was niet bij machte om de droomstart van Roglic te verstoren en kwam negentien seconden na hem over de streep.

Top vijf:
1. Primoz Roglic, 12 minuten en 54 seconden
2. Simon Yates, + 19 seconden
3. Vincenzo Nibali, + 23 seconden
4. Miguel Ángel López, + 28 seconden
5. Tom Dumoulin, z.t.

Volledig scherm
Roglic. © AFP
Volledig scherm
Roglic in de roze leiderstrui. © BELGA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Nibali. © EPA
Volledig scherm
Simon Yates. © AFP
Volledig scherm
© AFP

Wilt u de proloog nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: