Ten Dam moet strijd staken in zesde etappe

Wielrenner Laurens ten Dam heeft de Ronde van Italië verlaten. De 38-jarige Groninger stapte al vroeg in de zesde etappe af. Ten Dam heeft veel last van zijn ribben na een val, eerder in de week. In het algemeen klassement van de Giro stond hij op plek 116, met bijna 11,5 minuut achterstand op rozetruidrager Primoz Roglic.

,,Als ik niet fiets gaat het prima’', zei de renner van CCC vlak voor de start in de Italiaanse stad Cassino. ,,Maar we moeten vandaag weer 240 kilometer fietsen. Daar zie ik wel een beetje tegenop.”

Ten Dam dacht woensdag in de vijfde etappe al aan opgeven toen hij als een van de eersten in het peloton moest lossen. ,,Toen dacht ik: nou, dit was het dan. Maar ik kwam toch weer terug en een wielrenner hoopt altijd op verbetering. Maar dit moet niet te lang gaan duren. Ik ben op m’n rechterkant gevallen en het voelt nu alsof er met een mes tussen m’n ribben wordt gestoken. Dan adem je heel oppervlakkig en krijg je geen zuurstof naar je benen.”

Ten Dam.
Volledig scherm
Ten Dam. © BSR Agency
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”