Volledig scherm
© Willem de Volder

Afvalbeleid appartementencomplexen zorgt in hartje Goirle voor commotie

GOIRLE - Commotie onder de vele ouderen, die in het centrum van Goirle in een appartementencomplex wonen. Het nieuwe afvalinzamelingsregime dwingt hen om hun rest- en/of PDM-afval (Plastic, Metaal, Drankverpakking) naar een centrale stortplaats op De Hovel te brengen. Met de rollator enkele honderden meters of meer met een zak afval sjouwen...

De eerste brief met tegenargumenten ligt al bij de gemeente. ,,Hoe krijgt men het verzonnen?", zegt Prinsenhof-bewoner Willem van Buijtenen (81). Het is de openingszin van de brief, die hij namens alle bewoners van het wooncomplex naar de gemeente heeft gestuurd. ,,Mijn gescheiden afval kwijt raken wordt niet eenvoudiger, maar ingewikkelder. Voor alle inwoners van Goirle is een nieuwe regeling getroffen zodat alle afval gescheiden aan huis wordt opgehaald. Die regeling geldt kennelijk niet voor appartement-bewoners." 

Vraagtekens
Niet alleen hij, maar ook in andere appartementencomplexen worden vraagtekens gezet bij het afvalbeleid van de gemeente. In de Dr. Schaepmanstraat windt Nel van Gils (87) er geen doekjes om: ,,Snappen ze niet dat het op onze leeftijd ondoenlijk is om met de rollator het plastic naar De Hovel te brengen. Ik doe het echt niet."

Ook kleinere ondernemers in Goirle kampen met hun PMD-afval. Centrummanager Rob van Amelsfoort: ,,Vaak hebben ze nabij hun vestiging geen ruimte voor zo'n container en moeten ze maar zien waar ze het laten. Thuis is de ruimte in de container vaak niet toereikend."

Gesprek
De gemeente Goirle geeft te kennen de brief van Prinsenhof te hebben ontvangen en gaat in augustus met de afzenders in gesprek. Tevens bekijkt de gemeente zorgvuldig het vervolgtraject.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.