Volledig scherm
Burgemeester Mark van Stappershoef (l) en wethouder Berend de Vries. © Gemeente Goirle

'Baokertaand' weer grondgebied Goirle

GOIRLE - De zinsnede 'Meej oewe Baokertaand' in het Gôols Volkslied kan vanaf 1 januari zonder gêne worden gezongen. De Bakertand, ten zuiden van de A58 tussen de Boschkens-Goirle en Hilvarenbeek, behoort dan weer tot het grondgebied van de gemeente Goirle. 

Volledig scherm
De gemeenten Goirle en Tilburg voeren de grenscorrectie bij de Bakertand door. © Julius Wintermans/BD

Woensdag werd de grenscorrectie ondertekend door Mark van Stappershoef, burgemeester van Goirle, en Berend de Vries, wethouder van Tilburg. Die zei in zijn toelichting dat na 21 jaar 'een historische fout is gecorrigeerd'. 

Van Stappershoef gaf aan dat de tekst van het volkslied er op wijst dat het gebied onlosmakelijk verbonden is met Goirle. ,,Een lelijke hap uit de gemeente is dan hersteld en we kunnen een noodzakelijke groeispurt naar zo'n 25.000 inwoners maken." 

Met de overdracht van zo'n 30 hectare kan Goirle in de Boschkens met 350 woningen groeien. Uniek aspect daarbij is dat de gemeente Tilburg op het grondgebied van Goirle als projectontwikkelaar van de woningen optreedt, een private ontwikkelingsrol. Daarvoor is Bakertand BV opgericht. 

Goirle maakt het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk. Afhankelijk van de grondexploitatie verwacht De Vries dat de in het verleden gemaakte kosten door beide gemeenten worden terugverdiend. Ook in het gedeelte Bakertand grenzend aan de Hoge Wal is nieuwbouw van woningen voorzien. Over het Hilvarenbeekse deel van de Bakertand moet de Goirlese politiek nog een beslissing nemen.

Volledig scherm
De Tilburgse wethouder Berend de Vries tekent de overeenkomst, gadegeslagen door de Goirlese burgemeester Mark van Stappershoef. © Gemeente Goirle
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.