Volledig scherm
Het werk van Hennie Bertens. © Willem de Volder/BD

Bronzen kunstwerk gestolen? Gemeente Goirle laat een exacte kopie maken

GOIRLE - Een cadeau stelen? Niet chique! De gemeente Goirle is het overkomen met de bronzen sculptuur De Drie Gratiën van kunstenares Hennie Bertens-van de Pol. Maar de gemeente is niet voor één gat te vangen en laat een exacte kopie maken.

In 1998 schonk kunstenaarscollectief Atelier 78, waarvan Bertens lid is, 'het brons' aan de gemeente. Die plaatste het op een sokkel in het plantsoen op de kruising Bergstraat/Tilburgseweg, tegenover de kerk Sint Jan. Enkele jaren geleden werd het kunstwerk gestolen. 

De Commissie Kunst en Cultuur vond het niet alleen triest maar ook een gemis. Maggie de Jong van de commissie: ,,Gelukkig is de mal van de sculptuur er nog en kan het opnieuw worden gegoten." Zij kan geen datum van herplaatsing noemen. ,,We gaan volgende week met de kunstenares en de bronsgieter aan tafel. Vanzelfsprekend onderstrepen we de herplaatsing van De Drie Gratiën feestelijk." 

Bertens was niet voor een reactie bereikbaar maar heeft voorgesteld het beeld, tegen kostprijs, opnieuw in brons te laten gieten. De sculptuur stelt drie zusters voor uit de Griekse en Romeinse mythologie.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nieuw ophaalsysteem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden
    PREMIUM

    Nieuw ophaalsys­teem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden

    GOIRLE - Volgend jaar krijgen alle huishoudens in Goirle en Riel andere afvalcontainers. Als de gemeenteraad tenminste instemt met een nieuw systeem voor het inzamelen van afval. In totaal krijgt een huishouden drie containers: een duocontainer voor papier en zogenoemd PMD (plastic en aanverwanten), een restafval- en een GFT-container. Voor de harmonie in Riel heeft het nieuwe systeem grote gevolgen. Daar betekent het ophalen van oud papier nu nog een bron van inkomsten.

Tilburg e.o.