Volledig scherm
Danvo Bakeries zit aan de Veertels in Riel. © Google Maps

Broodfabriek Danvo moet 10.000 euro betalen vanwege overlast: 'Probleem in september opgelost'

UPDATEGOIRLE - Danvo Bakeries in Riel moet in totaal 10.000 euro betalen aan de gemeente Goirle voor het overtreden van de geluidsnormen. Volgens Ralph van Iersel, algemeen directeur van Danvo, voldoet het Rielse bedrijf vanaf september aan alle normen. 

Het college van B en W van Goirle had een dwangsom van 5000 euro opgelegd per keer dat de overtreding werd vastgesteld. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft deze zomer geconstateerd dat de ventilator en afzuiginstallaties vier tot negen decibel te veel aan geluid produceren.

,,Het is een minimale overschrijding, maar het is te veel. Wij moeten aan de regels voldoen dus we nemen onze verantwoordelijkheid", laat Van Iersel weten. ,,Deze discussie loopt al langer en misschien zijn we iets te traag geweest met het nemen van maatregelen. We zijn nu bezig om dempers te plaatsen op de installaties."

Buurman Harrie Vekemans, van het gelijknamige adviesbureau, vindt traag een understatement. Vekemans heeft samen met Rob Drijvers, ook een buurman van Danvo aan de Veertels, gesprekken gevoerd met Van Iersel. ,,Sinds Danvo is uitgebreid ervaren wij geluidsoverlast. Dat is dus al een paar jaar. Tot nu toe heeft Danvo daar niets mee gedaan."

Aanzienlijk

Beide ondernemers wonen bij hun bedrijf en ze hebben uiteindelijk bij de gemeente aangedrongen op handhaving. Vekemans: ,,Daar hebben we best lang mee gewacht, maar tot nu toe is er niks gebeurd. Een overschrijding van negen decibel is geen kleinigheidje. Dat is echt aanzienlijk. We wachten af of er nu echt iets gebeurt."

Uitstel van de dwangsom was in elk geval niet aan de orde, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,Danvo heeft ruim voldoende tijd gekregen om maatregelen te treffen om de overlast op te lossen. Omdat er geen concrete oplossingen werden aangedragen, heeft het college de last onder dwangsom opgelegd. In dit geval kwam de oplossing voor dempers nadat de dwangsom al was opgelegd."

Danvo gaat in overleg met burgemeester Mark van Stappershoef. Niet over de opgelegde dwangsom. ,,Die moeten we betalen. Dat is jammer, maar we willen nu meedenken om de wijk leefbaar te houden."

Van Stappershoef wil graag kennis maken met de directie van Danvo. ,,Daarnaast wil hij graag horen en inzicht krijgen waarom dit proces om te komen tot een concrete oplossing zo lang duurt", aldus zijn woordvoerder.

Tilburg e.o.