Volledig scherm
Kunstenares Hennie Bertens en wethouder Johan Swaans onthullen samen de Drie Gratiën. © Monique van der Blom

De Drie Gratiën zijn steviger op hun sokkel terug in Goirle

GOIRLE - Van De Drie Gratiën is nooit meer een spoor teruggevonden, nadat het met bruut geweld van zijn sokkel werd geroofd enkele jaren geleden. Vrijdag mocht kunstenaar Hennie Bertens zelf een exacte kopie onthullen. Het kunstwerk is dus terug op de oude plek: de kruising Bergstraat en Tilburgseweg.

De sculptuur stelt drie zusters voor uit de Griekse en Romeinse mythologie. Het was aan wethouder Johan Swaans (VVD, Kunst en Cultuur) de eer om het te onthullen vrijdagmiddag. Dat gebeurde onder het toeziend ook van Hennie Bertens, bestuursleden van Atelier '78 en leden van de commissie Kunst en Cultuur.

In 1998 schonk kunstenaarscollectief Atelier '78, waarvan kunstenares Hennie Bertens lid is, 'het brons' aan de gemeente Goirle. Die plaatste het op een sokkel in het plantsoen op de kruising Bergstraat en Tilburgseweg, tegenover de kerk. Enkele jaren geleden werd het kunstwerk gestolen.

Gemis

De Commissie Kunst en Cultuur vond het niet alleen triest, maar ook een gemis. Maggie de Jong van de commissie: ,,Gelukkig is de mal van de sculptuur er nog en kan het opnieuw worden gegoten'', zei ze toen bekend werd dat de gemeente een nieuw beeld wilde laten maken.

Om diefstal te voorkomen zijn er nu extra maatregelen getroffen bij de bevestiging van het beeld. 

Volledig scherm
De Drie Gratiën. © Monique van der Blom

Tilburg e.o.