De foyer van het Jan van Besouw als de huiskamer van Goirle. De Bibliotheek is altijd open als het cultureel centrum dat ook is en zit tegen de foyer aan.
Volledig scherm
PREMIUM
De foyer van het Jan van Besouw als de huiskamer van Goirle. De Bibliotheek is altijd open als het cultureel centrum dat ook is en zit tegen de foyer aan. © Pix4Profs / Joris Buijs

Duivelse dilemma's voor het Jan van Besouw, Factorium en bieb: wie gaat wat wegsnijden?

GOIRLE - Alsof je als kalkoen naar het kerstdiner wordt gestuurd. Zo voelt het voor de drie cultuurinstellingen in Goirle waar diep het mes in wordt gezet. De bieb, de muziekschool en het cultureel centrum moeten onderling bepalen wie de poot en wie de borst levert, ofwel hoe ze samen drie ton gaan bezuinigen. 

Het wordt een flinke puzzel voor Loek Sijbers van Factorium, Sanna Weustink (Jan van Besouw) en Jan Verschure (Bibliotheek Goirle) Moeten ze korten op personeel? De energierekening omlaag? Minder huur betalen? Samen moeten ze gaan puzzelen hoe ze binnen vier jaar in totaal drie ton minder kunnen uitgeven. Nu krijgen ze nog 1,1 miljoen subsidie. ,,Het wordt heel ingewikkeld. Het kan als een kaartenhuis ineenstorten", weet Sijbers. ,,Ik verwacht dat alle Goirlenaren de gevolgen zullen merken", vindt Weustink. ,,Deze bezuiniging suggereert dat we nog veel vet hebben. Dat is echt niet zo", waarschuwt Verschure. 

Tilburg e.o.