Volledig scherm
Voorzitter Fred van Brederode (links) neemt de erepenning in ontvangst van burgemeester Van Stappershoef. © Kees van Boxtel

Een eeuw 't Bankven is gemarkeerd met een Koninklijke Erepenning

GOIRLE - Lid zijn van IJsclub 't Bankven in Goirle betekent lid zijn van de oudste vereniging van Goirle. Een eeuw oud is 't Bankven om precies te zijn en tijdens de 100e ledenvergadering maandagavond, kreeg de vereniging daarom de Koninklijke Erepenning uitgereikt. 

Burgemeester Mark van Stappershoef kwam voor de uitreiking maandagavond naar buurtcentrum Den Deel. De locatie is op zich een primeurtje. De vijfhonderd leden werden namelijk tot dit jaar al decennia lang uitgenodigd voor een vergadering bij café Hof van Holland. Nu dat gesloten is, moest 't Bankven op zoek naar een andere plek. 

Verder houdt de schaatsclub zich aan tradities zoals die al honderd jaar gelden. De vereniging zet zich al een eeuw in voor het behoud van de schaatssport op natuurijs. Inmiddels is dat een lastige taak gebleken want sinds de winter van 2008-2009 kan er niet worden geschaatst op het Bankven. Toch hebben de al iets oudere Goirlenaren allemaal leren schaatsen op 't Bankven. 

Bankven volledig opgetuigd, als er ijs ligt 

Als er dan ijs ligt, dan zorgt de vereniging dat er voldoende water in het ven is tijdens de wintermaanden. Ook realiseren de leden een EHBO-voorziening, koek en zopie, banken, fietsstallingen, bewegwijzering, kapstokken, een veegmachine en een vlonder om het ijs goed te betreden.

Nu is de club dus geëerd met de Koninklijke Erepenning. Die wordt door de Koning verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen, waaronder ook sportverenigingen. De erepenning is een teken van respect en waardering voor de bijzondere verdiensten van een vereniging. Die wordt alleen uitgereikt aan verenigingen die ouder dan 50 jaar zijn en alleen bij jubilea die een meervoud van 25 jaar zijn.

Volledig scherm
Ergens in de jaren zeventig is deze foto van 't Bankven gemaakt. © IJsclub 't Bankven

Tilburg e.o.