Volledig scherm
Jozien Sleutjes aan het werk. ,,We helpen tientallen kinderen per jaar." © Joris Buijs/Beeld Werkt

Een kind is nooit zomaar boos, bang of verdrietig

GOIRLE - Scholen en ouders in Goirle met kinderen met problemen krijgen speciale hulp. ,,We kijken heel klein, heel gericht", vertelt Jozien Sleutjes van Kompaan en De Bocht.

Als de moeder van het meisje haar had achtergelaten bij de kinderopvang dan huilde ze nog heel lang. Diep ongelukkig, leek het meisje. De juffen van de opvang vonden het vreselijk, maar ze wisten niet goed wat te doen. ,,Een kind huilt nooit zomaar. Ik probeer dan samen met de pedagogisch medewerker te zoeken naar een oplossing. Kan het aandacht zijn, heeft ze heel veel moeite met loslaten? Als we nou eens proberen om haar heel dichtbij te houden, dat ze een beetje mee dweilt met de juf. Dat hielp", zegt Jozien Sleutjes.

Vroegsignalering
Het is een voorbeeld van de zogenoemde 'vroegsignalering' waarvoor Jozien Sleutjes en haar twee collega's van Kompaan en De Bocht worden ingehuurd door de gemeente Goirle. Ook volgend jaar gaan gespecialiseerde pedagogisch medewerkers van Kompaan en De Bocht, zoals Sleutjes, op scholen en kinderopvangadressen in Goirle kinderen tot zes jaar helpen. Om gedragsproblemen op school zo vroeg mogelijk in de kiem te smoren, is Aandacht voor Basiskracht in het leven geroepen. ,,Zo helpen we tientallen kinderen per jaar. Soms heel intensief, soms is een advies bij het koffie-apparaat al genoeg", zegt Sleutjes.

Lees het complete verhaal in het Brabants Dagblad, editie Tilburg van zaterdag 31 december of in de digitale krant.

Tilburg e.o.