Volledig scherm
De 'heilige eik'. © Kim Spanjers

Eeuwenoude eik aan Turnhoutsebaan Goirle mag gekapt

GOIRLE - De eeuwenoude monumentale eik aan de Turnhoutsebaan in Goirle mag worden gekapt. Het college van B en W mocht een kapvergunning afgeven voor deze boom en was daartoe ook bevoegd, zo heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

Daarmee is een twee jaar durende strijd ten einde. Jan van Berkel, ‘buurman’ van de eik, en de Brabantse Milieufederatie hebben tot het hoogste rechtsorgaan in Nederland geprobeerd om de kap tegen te houden. De boom werd door een Goirlese wethouder in de jaren negentig tot de 'heilige eik van Goirle' verklaard.

De gemeente Goirle heeft ongeveer twee jaar geleden al aangekondigd dat ze de boom weg willen. Hij zou te dicht op de weg staan en daardoor een gevaar voor het voorbijrazende verkeer op de Turnhoutsebaan. Een 20-jarige man uit Poppel schampte de boom in 2014 en kwam uiteindelijk aan de overkant van de weg tegen een andere boom tot stilstand. Hij overleed ter plekke.

Het is de tweede keer dat de boom 'voor de rechter' komt. In 1994 wierp de gemeente Goirle zich op als beschermer van deze toen zo genoemde 'heilige eik'. De provincie wilde de monumentale boom omhakken, maar werd door de rechter teruggefloten.

Tilburg e.o.