Volledig scherm
René van der Bruggen (61) ligt nu wekelijks aan het dialyse-apparaat. © Familie Van der Bruggen

Emotionele oproep uit Goirle: 'Help! Ons pap heeft een nieuwe nier nodig!'

GOIRLE – ‘Jij hebt twee nieren, misschien wel eentje voor ons pap?’ Het is een stukje tekst uit de oproep die Christel van der Bruggen (28) uit Goirle dinsdag op haar eigen Facebookpagina plaatste en woensdagavond op de pagina ‘Heel Tilburg In Een Groep’. Ze hoopt een nierdonor te vinden voor haar ernstig zieke vader.

‘Deze lieve papa en opa heeft de afgelopen vijf jaar heel veel pech gehad met zijn gezondheid’, schrijft Christel in het bericht. Haar vader, René van der Bruggen (61) kreeg prostaatkanker en overwon de ziekte. Daarna begonnen de échte problemen. Door de bestralingen ontstonden er bloedingen in zijn darmen en blaas en onlangs werd er een auto-immuunziekte bij hem geconstateerd. Zijn nieren bleken voor nog maar twintig procent te werken. ,,Afgelopen maand is het zelfs van elf naar zeven procent gegaan”, vertelt Christel. ,,Het is heel eng dat het zo snel gaat.”

Dialyse
De artsen stelden het zo lang mogelijk uit: de dialyse. ,,Mijn vader zag op tegen de dialyse. Hij zei: ‘Ik wil niet dat traject in, ik wil het gewoon niet’. Maar voor de Kerst bleek het de enige oplossing om nog iets te kunnen doen.” Of René met de dialyse stabiel blijft of niet, valt niet te zeggen. Christel: ,,We weten dat hij niet meer beter wordt. Dit is gewoon een eindigend verhaal. Tenzij er een andere nier komt.”

Natuurlijk hebben Christel, haar broer en moeder al laten kijken of zij een nier kunnen afstaan. ,,Maar mijn moeder heeft tien jaar geleden een beroerte gehad en kan zelf al minder. Mijn broer is de enige met dezelfde bloedgroep, maar hij heeft de ziekte van Crohn.” René staat wel op de lijst om een donornier te krijgen, maar hoe lang dat nog gaat duren, kan het ziekenhuis niet voorspellen. En dus volgde er een Facebookoproep. ,,Misschien is het snel dat ik het publiek opzoek, maar ik weet hoeveel hekel mijn vader heeft aan de dialyse.”

Twee reacties
Inmiddels hebben Christel en haar familie al tal van lieve berichtjes gekregen. De post op haar eigen Facebookpagina en op de pagina ‘Heel Tilburg In Een Groep’ is al zo'n driehonderd keer gedeeld. ,,Er zijn sowieso al twee mensen die direct gereageerd hebben”, vertelt Christel opgelucht. Eén persoon is een man die zelf uitgezaaide darmkanker heeft. ,,Dus hij moet kijken óf het kan en wat het risico is.” De andere reactie kwam van een vrouw die wel wil, maar eerst nog haar bloedgroep gaat checken.

Volgens Christel is de Facebookoproep niet de enige mogelijkheid op een donornier. ,,Er is ook nog zoiets als de cross-over niertransplantatie.” Daarbij kan haar moeder een nier geven aan een andere man met dezelfde groep en kan de vrouw van die betreffende man een nier geven aan René. ,,Maar mijn vader vindt het een heel vervelend idee dat mijn moeder haar nier kwijtraakt vanwege haar gezondheid.”

Al met al hoopt zij samen met haar familie dat haar vader snel iemand vindt. Zoals ze in haar oproep schrijft: ‘Ik wil heel graag dat ons pap en mam weer samen boodschappen kunnen doen.’ René van der Bruggen is op zoek naar iemand die net als hij bloedgroep A positief heeft.

Tilburg e.o.