Volledig scherm
Bosschenaar Kees van Meurs wacht soms uren op het juiste shot. © Sandra Peerenboom

'Films kunnen wedijveren met menige televisieproductie'

DEN BOSCH/GOIRLE - Vele non-professionele filmers uit Nederland tonen komende zaterdag en zondag in cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle hun werk.

De films die worden getoond zijn genomineerd door een van de acht filmfederaties die ons land rijk is. Volgens Ruud Scheidel, voorzitter van de organiserende Brabantse Filmfederatie NB'80, kunnen ze met menig televisieproductie wedijveren.

Als voorbeelden geeft hij Zwarte Sneeuw van Tony Jacobs, Gehaaid van Henry van Heusden en Jaap Kieft en IJsland van Kees van Meurs. Die hebben de voorselectie van NB'80 overleefd aan de hand van landelijk vastgestelde normen voor licht, geluid, originaliteit en acteerprestaties. De beste films van het NOVA Filmfestival gaan door naar de Unica World Movie Contest 2018 in Tsjechië.

Bosschenaar
Bosschenaar Van Meurs (60) filmt vanaf zijn 16de jaar. ,,Ik ben zeven jaar geleden van analoog overgestapt op digitaal. Het biedt veel meer mogelijkheden en ook de kwaliteit is geweldig."

Zijn focus ligt al die filmjaren op de natuur. ,,Van huis uit ben ik ongeduldig, maar met mijn videocamera kan ik uren in een schuiltent doorbrengen en wachten op het juiste shot."

IJsland

Van Meurs heeft een voorkeur voor noordelijk gelegen gebieden. Hij filmde al eens in Scandinavische landen en op Spitsbergen. Zijn verblijf in IJsland leverde tien uur filmmateriaal op. Hij bracht het terug tot een documentaire van 36 minuten.

Aan nominaties hecht hij niet zoveel waarde. Belangrijker vindt hij het juryrapport - 'daar kan ik wat van leren' - en de reacties van de kijkers. ,,Prachtig als ze van jouw productie genieten."

Foto's

Fotobond Brabant Oost richt dit weekeinde in de foyer van het Goirlese cultureel centrum Jan van Besouw een grote foto-expositie in. Zaterdag 28 oktober zijn er filmvoorstellingen van 10.00 uur tot 19.00 uur en op zondag 29 oktober van 09.30 tot 18.00 uur.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.