Volledig scherm
v.l.n.r.: John Bekema, Dick Hartveld, Lucy Roodbol, burgemeester Mark van Stappershoef, Piet Colpaart en Theo van der Heijden. © Pix4Profs / Johan Wouters

Goirle eert vijf bevlogen inwoners

GOIRLE - Vijf inwoners van Goirle (vier mannen, één vrouw) zijn in het zonnetje gezet. Het dorp is drie ridders rijker.

De enige vrouw in het gezelschap is Lucy Roodbol (65). Zij verdient haar koninklijke onderscheiding met haar jarenlang werk voor onder meer het vrouwencentrum, Amnesty International en de Katholieke Bond voor Ouderen. Ook was ze actief als vrijwilliger bij Openbare basisschool Den Bongerd, inkoper bij de Wereldwinkel, medewerker van de SOS Telefonische Hulpdienst en redactielid en medepresentator van het programma Goolse Kringen bij de Lokale Omroep Goirle. Bij het Gemengd Koor Goirle en het Tilburgs Operakoor was ze voorzitter.

Een van de drie ridders is oud-wethouder en huidig burgerlid Theo van der Heijden (75) voor zijn inzet als vrijwilliger, van onder meer de scouting. Bijna 50 jaar is hij voor diverse lokale en provinciale afdelingen en organisaties van de VVD bestuurlijk actief. In 1982 was hij initiator en oprichter van de VVD afdeling Goirle. Van 2010 tot 2018 was  hij wethouder in Goirle. Speciale aandacht gaf Van der Heijden aan de Stichting Kans op Onderwijs die de minst bedeelde kinderen op Madagaskar kans op onderwijs biedt. Sinds zijn pensionering in 2018 is hij burgerlid van de gemeenteraad Goirle, penningmeester van de Stichting Recreatie en Toerisme en secretaris van Jazz Podium Goirle.

Dick Hartveld (73), wordt met een lintje beloond voor zijn bijdrage aan de integratie van de gehandicapten vanuit zijn werk als onder andere leraar aan de Trambaan en het Activiteitencentrum Tilburg. Ook zet hij zich al 25 jaar in voor de stichting Hulp aan Roemenië. De stichting zet zich in om het levenspeil in het Roemeense dorp Saliste te verbeteren via transporten met hulpgoederen (levensmiddelen, kleding, meubels). Hartveld deed vrijwilligerswerk bij woonzorgcentrum Guldenakker. Hij stond aan de wieg van de ‘Guldendag’ en hij coördineert de rommelmarkt en optredens van de toneelgroep.

Oud-raadslid John Bekema (71) wordt geridderd voor zijn vakbondswerk bij CNV en voor zijn inzet binnen het CDA. Hij was onder andere secretaris voor de CDA-afdeling Goirle/Riel, penningmeester van CDA Regio Hart van Brabant en penningmeester van CDA Eurocommissie Hart van Brabant. Bekema was tussen 2006 en 2010 lid van de gemeenteraad van Goirle. Voor de Stichting Belangen Rillaersebaan West behartigde hij de belangen van bewoners bij wijzigingen van bestemmingsplannen. Ook was hij actief voor de Centrale Cliëntenraad CWI, Fotoclub Optiek en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. 

De geridderde Piet Colpaart (72) heeft zich jarenlang ingezet voor de belangen van voetbalscheidsrechters. Tevens is hij al vijftig jaar actief voor de FNV Bouw. Hij zet zich in om het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden te versterken via de stichting PUM. Viermaal was hij betrokken bij missies in het buitenland. Colpaart was in Goirle actief in de participatieraad, contactpersoon SIR-55 en voor de Loopgroep Goirle, als voorzitter en als trainer. Als vrijwilliger begeleidt hij vakanties voor De Zonnebloem. 

Tilburg e.o.