Volledig scherm
© Thinkstock

Goirle heeft hoogste donorregistratiepercentage van Nederland

GOIRLE – De gemeente Goirle heeft het hoogste donorregistratiepercentage van Noord-Brabant én Nederland. Bijna 51 procent van de inwoners van Goirle heeft zich geregistreerd. Daarvan heeft ruim 67 procent aangegeven toestemming te geven voor orgaandonatie. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Als je je registreert in het donorregister heb je de keuze uit de volgende opties: ‘ja ik geef toestemming’, ‘nee ik geef geen toestemming’, ‘mijn familie of partner beslist of de door mij gekozen persoon beslist’. Twee derde van de geregistreerde Goirlenaren koos voor de eerste optie.

Andere koplopers
Op de tweede plek staat Oirschot, waar een registratiepercentage van bijna 49 procent geldt. Bijna 64 procent geeft daar toestemming. Heeze-Leende staat op plek nummer drie; 65 procent ja-registraties op een registratiepercentage van ruim 48 procent.

Donorweek
Tussen 10 en 16 oktober zetten vrijwilligers, ambassadeurs en medische professionals zich in het hele land in om voorlichting en gastlessen over orgaandonatie te geven. Zij verzorgen lezingen, staan op beurzen en gaan in gesprek met iedereen die vragen heeft over orgaandonatie. In Noord-Brabant vinden er onder andere gastlessen plaats op de Eerste Jan Lighthartschool in Tilburg en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Tilburg e.o.