Volledig scherm
Het schijnvliegveld zoals het werd ingericht door de Duitsers. © Schijnvliegveld De Kiek

Goirle herdenkt 75 jaar vrijheid met de opening van het schijnvliegveld en een documentaire

Bevrijding 75 jaarGOIRLE - In Goirle wordt 75 jaar bevrijding herdacht vanaf zaterdag met een herdenkingsmis in de kerk en een avondviering in het Jan van Besouw. Wat de herdenking bijzonder maakt is de officiële opening van schijnvliegveld De Kiek door de commissaris van de koning. 

De Duitsers hebben in de bossen tussen Riel en Alphen tijdens de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld ingericht om de geallieerden op het verkeerde been te zetten. Een groep enthousiaste vrijwilligers hebben onder de naam Vrienden van de Kiek ervoor gezorgd dat het verhaal van dit vliegveldje blijft bestaan. 

Volledig scherm
Het schijnvliegveld zoals het werd ingericht door de Duitsers. © Schijnvliegveld De Kiek

Wim van de Donk, commissaris van de koning van Brabant, opent Schijnvliegveld De Kiek samen met een Militair Attaché van Duitsland. Tussen 13.15 en 13.30 uur wordt een Messerschmitt Bf 109 door een Chinook Transporthelikopter vanuit Gilze en Rijen afgeleverd op het Schijnvliegveld. Omstreeks 14.00 uur is de officiële opening afgelopen en vanaf dan is het Schijnvliegveld de Kiek gratis te bezoeken.

Tekst gaat verder onder het kader.

Herdenkingsmis

De herdenkingsmiddag is zaterdag om 14.30 uur bij te wonen in de Sint Janskerk in Goirle. Tijdens deze middag zingt Koor Da Capo en zijn er toespraken van de onder andere de burgemeester. De gedichten van de kinderen van B.S. de Bron worden voorgelezen en het verhaal van geallieerde militairen. 

De middag wordt afgesloten met een ceremonie op de begraafplaats waar 27 geallieerde militairen en een Goirlese militair begraven liggen. Deze ceremonie wordt omstreeks 16.30 uur afgesloten. 

De avondviering start om 20.00 uur in Cultureel Centrum Jan van Besouw. Daar is de documentaire ‘De vrijheid verloren… en herwonnen, Goirle 1939-1945' te zien. De Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning en de Dutch Pipes en Drums zorgen voor muziek. De entree bedraagt zes euro per persoon. 

Colonne van oorlogsvoertuigen

Op zondag rijdt er rond 10.30 uur een colonne met oude oorlogsvoertuigen door Goirle en Riel. 

De route is: Abcovenseweg, Molenstraat, Muldersweg, Tilburgseweg, Rillaersebaan, Tilburgseweg, Dorpstraat, Zandeind en de Gilzerbaan. 

Tilburg e.o.