Volledig scherm
Grote publieke belangstelling voor de reuzen in Goirle. © Willem de Volder

Goirle loopt uit voor de reuzen in optocht door het dorp

UPDATEGOIRLE - Met veel elan namen de Goirlese reuzin en de Rielse reus zondagmiddag het defilé af tijdens de Reuzenoptocht.

De eerste editie van de Reuzenoptocht in Goirle was meteen een geslaagde. Duizenden toeschouwers genoten en dat deed ook de organisatie. De reuzen Johanna Abcovia (Goirle) en Toon mee 't vèèreke (Riel) gingen voor in een optocht met 31 enorme poppen. Sommige reuzen rolden door de straten op wielen, anderen werden getrokken of voortgeduwd door mensen onder de kleding.

Na een kort intermezzo bij zorgcentrum Elisabeth, muzikaal ondersteund door de Goirlese harmonie, was het Kloosterplein voor Johanna en Toon de volgende stop. Door ze te laten passeren, verwelkomden ze daar de andere reuzen en reuzinnen zoals Fraans Krèùk (Tilburg), Hildewaris (Hilvarenbeek), Peer Poarel (Oisterwijk), Anneke Mossel en Prins Langoustian (Antwerpen) en Mandus de smid en Schipper (Sint Gilles-Waas). De reuzen weerspiegelen het karakter van de inwoners van deze Nederlandse en Belgische gemeenten.

Mathieu van den Tillaart en de andere leden van het Reuzengilde Goirle waren niet alleen blij met het stralende weer maar vooral met de grote opkomst. ,,Er is gelukkig veel belangstelling voor cultuur", zei de voorzitter.

Volledig scherm
De reuzen van Goirle en Riel vooraan in de stoet, kort na de start. © Willem de Volder
Volledig scherm
De reuzen in afwachting. © Willem de Volder

Tilburg e.o.