Volledig scherm
Sanna Weustink voor de camera van Nieuwsuur. © Jan van Besouw

Goirle springt er landelijk uit met bezuinigingen, toont Nieuwsuur vanavond

GOIRLE - Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedt vanavond aandacht aan de bezuinigingen in Goirle. Directeur Sanna Weustink van cultureel centrum Jan van Besouw en wethouder Johan Swaans leggen uit wat het voor het dorp betekent nu het Rijk minder geld uitkeert. ,,Goirle is een aansprekend voorbeeld omdat de bezuinigingen dichtbij de burgers komen", aldus Gert Janssen van Nieuwsuur. 

Eigenlijk is het merkwaardig dat zoveel gemeenten moeten bezuinigen terwijl het economisch helemaal niet zo slecht gaat, is de vraag waarmee Nieuwsuur aan de slag is gegaan. Deloitte Accountants heeft de begrotingen bekeken van de 65 grootste gemeenten. Daaruit blijkt dat de gemeenten fors gaan interen op hun eigen vermogen.   

Weustink en Swaans komen aan het woord omdat Goirle in vier jaar tijd in totaal drie ton gaat bezuinigen op cultuur. De wethouder zegt niet anders te kunnen, en verwacht dat het ook moet lukken. Directeur Weustink verhaalt over de moeilijkheden die het Jan van Besouw daarbij tegenkomt. 

Nieuwsuur gaat ook naar de Friese gemeente Dantumadiel. Daar waren de plannen voor een nieuw dorpshuis vergevorderd, maar moet het gemeentebestuur de bijdrage van 1 miljoen euro intrekken. 

Nieuwsuur is vanavond te zien bij NPO2 vanaf 22.00 uur. 

Tilburg e.o.