Volledig scherm
Dirk Brands (l) en Jaap Bax bij een kleine, zelf gebouwde, brouwketel. © Willem De Volder

Goirles bier Nicolaas: blond en pittig van smaak

GOIRLE - Blond, pittig van smaak en 6,8 procent sterk. Het zijn de karaktereigenschappen van het nieuwe Goirlese bier, Nicolaas. Elf vrienden hebben tijdens een bierproefavond het initiatief genomen. ,,Streekbieren zijn populair. Goirle ontbeert er een. Maar we willen niet 'het zoveelste blond bier' brouwen. Het moet onderscheidend zijn in smaak, in aanpak en affiniteit hebben met Goirle." 

Brouwmeester Dirk Brands ging in gesprek met Rob Mutsaers van De Roovertsche Leij, de Natuurpoort van Goirle. Die was enthousiast. Alle reden voor de vrienden om een bedrijfsplan te schrijven. ,,Alles is geregeld, van sales, website tot de ambassadeursgroep Vrienden van Nicolaas", zegt Jaap Bax, die samen met Geert van de Laak en Brands de plannen ontvouwt. 

Brands doorloopt momenteel in het Belgische Hasselt een brouwopleiding. De voedingsbodem voor het blonde bier dat Goirle wacht. ,,Het recept is samengesteld met de brouwers van de opleiding. Qua smaak sluit het aan bij de klassieke Belgische bierstijlen zonder aan originaliteit in te boeten." Ook met de naam pakken de vrienden origineel uit. Op zoek naar de biergeschiedenis van Goirle stuitten ze in het Regionaal Archief Tilburg op de brouwerij van Nicolaas Huijbert van Broekhoven, in 1767 gevestigd op de hoek Oude Kerkstraaten de Dorpsstraat. 

,,De naam Nicolaas is een eerbetoon", zegt Brands. De brouwinstallatie met een capaciteit van 400 liter is gereed en naast de Roovertsche Leij verrijst, als de vergunning er is, Brouwhuis Nicolaas. ,,Een boerennederzetting, passend in het bestemmingsplan.", zegt Mutsaers, die het bier in zijn horecabedrijf op vat neemt. De doelstelling is om dit jaar zesduizend liter Nicolaas te brouwen. Van de Laak geeft aan dat het nieuwe streekproduct op fust en fles zijn weg vindt naar particulier, horeca en slijter. ,,In de zomer kan er van worden genoten."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.