Volledig scherm
De 'heilige eik'. © Kim Spanjers

Goirlese eik aan Turnhoutsebaan gaat vrijdag om

GOIRLE - De monumentale eik aan de Turnhoutsebaan ter hoogte van huisnummer 22 in Goirle gaat om. De gemeente heeft besloten dat de bijl vrijdag om 09.00 uur in de boom gaat.

Volgens een woordvoerder gebeurt dat direct na de spits op de drukke N-weg tussen de snelweg A58 en Turnhout. Een rijbaan wordt tijdens de werkzaamheden afgesloten voor het verkeer. Verkeersregelaars zijn ter plaatse om het doorgaande verkeer te begeleiden, aldus de woordvoerder.

Vergunning
Het beroep tegen het afgeven van een kapvergunning voor de zeer oude eik is deze week door de Raad van State verworpen. Ruim twee jaar is er gestreden om de boom te behouden.

De gemeente verleende een kapvergunning voor de monumentale boom om de veiligheid op de 'dodenweg' te vergroten, na het zoveelste dodelijk ongeluk. Volgens Jan van Berkel, buurman van de boom, en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) heeft het kappen geen zin. Zij vochten tot het hoogste rechtsorgaan in Nederland om de kap tegen te houden. Deze strijd hebben zij verloren.

Tilburg e.o.