Volledig scherm
Goirlese 'Heilige eik' in tien minuten plat © Ad van der Velden

Goirlese 'heilige eik' aan Turnhoutsebaan na lange strijd gekapt (video)

GOIRLE - Na een ruim twee jaar lange strijd is de 'heilige eik' aan de Turnhoutsebaan in Goirle vrijdagochtend in tien minuten tijd gekapt.

De firma Weijtmans uit Udenhout klaarde de klus door eerst bij de wortels in te zagen en het gevaarte vervolgens om te duwen. Het verkeer werd gedurende het werk en het schoonmaken van de weg even stilgelegd door verkeersregelaars. De aanwezige opzichter van de gemeente schat dat de boom circa 150 jaar oud is, maar dat wordt nog onderzocht. Rob van Dijk van biodiversiteitsteam Goirle wil dat graag uitzoeken.

'Jammer'
Buurman van de boom Jan van Berkel, die het werk vanuit zijn huis samen met zijn vrouw volgde, zegt er alles aan gedaan te hebben de boom te behouden. ,,Jammer dat een gezonde boom om oneigenlijke redenen gekapt moet worden", was zijn commentaar op de oprit, waar nog enkel de wortelstronk zichtbaar is.

Vergunning
De gemeente verleende een kapvergunning voor de monumentale boom om de verkeersveiligheid op de 'dodenweg' te vergroten, na het zoveelste dodelijk ongeluk. Daarbij knalde het slachtoffer met zijn auto tegen de eik. Medestanders namen het echter voor de boom op en zamelden handtekeningen in. Zij vochten tot het hoogste rechtsorgaan in Nederland om de kap tegen te houden. Deze strijd hebben zij verloren.

Het beroep tegen het afgeven van een kapvergunning voor de zeer oude eik is eerder deze week door de Raad van State verworpen.

De 'Heilige eik'van Goirle aan de Turnhoutsebaan is geveld. De firma Weijtmans ui Udenhout had er minder dan tien minuten voor nodig om het gevaarte om te duwen en van de weg te slepen, zodat het verkeer er weer door kon. De eik van naar schatting 150 jaar was jarenlang inzet van een juridische strijd. 'Buurman' Jan van Berkel, die de boom op zijn inrit naar zijn woning had staan, en de BMF streden tot het hoogste bestuursorgaan voor behoud van de monumentale eik. Woensdag 16 november besloot de Raad van State dat de gemeente een kapvergunning had mogen afgeven en ging de boom dus om.
  1. Twee marathonsessies over begroting zijn voor de raad Goirle niet genoeg, vanavond derde vergaderavond op rij

    Twee marathon­ses­sies over begroting zijn voor de raad Goirle niet genoeg, vanavond derde vergader­avond op rij

    GOIRLE - Niet één, niet twee, maar de gemeenteraad van Goirle heeft maar liefst 3 avonden nodig om de begroting voor de komende jaren te behandelen. Na twee marathonsessies op dinsdag- en woensdagavond, moet vanavond de finale klap op de plannen worden gegeven. Woensdagavond na middernacht staakten de stemmen bij één amendement. En dat is waarschijnlijk goed nieuws voor de bibliotheek.

Tilburg e.o.