Volledig scherm
Restauratie Maria Boodschapkerk in Goirle. © Willem de Volder

Gouden haan weer op kruis Maria Boodschapkerk in Goirle

GOIRLE - Met het plaatsen van de gouden haan op het kruis van de toren is het bereiken van het hoogste punt van de restauratie van het exterieur van de Maria Boodschapkerk in Goirle bekrachtigd.

,,De haan symboliseert een nieuwe dag, een nieuw begin", zei Machiel van der Plas (Directeur Hermon Erfgoed), die samen met de Goirlese wethouder Guus van der Put (Ruimtelijke Ordening) het plaatsen voor zijn rekening nam. 

Uit veiligheidsoverwegingen, hoogtevrees van Van der Put en de lopende werkzaamheden, gebeurde dit op het grasveld voor de voormalige kerk. Eind volgende week krijgt de haan weer uitzicht over Goirle. Volgens Van der Plas is op 1 juli de restauratie van de buitenzijde van het Rijksmonument afgerond, verdwijnen de steigers en wordt het uurwerk geactiveerd. 

De restauratie omvat onder meer nieuw leiwerk, herstellen van voegwerk, herzien van waterbelasten elementen en het isoleren van de gewelven. Architect Jeroen Wouters van Archiectenburo JMW is in samenspraak met toekomstige bewoners druk aan het ontwerpen. Hij spreekt over achttien appartementen verdeeld over meerdere woonlagen. Iets minder dan eerder geuit. ,,De toekomstige bewoners hebben behoefte aan grotere appartementen. Dat leidt tot het maken van minder openingen in de gevels dan bij meer wooneenheden. De beukmaat in de voormalige kerk voorziet in een goede woningbouwplattegrond."

Toekomstige bewoners en omwonenden kregen na het officiële gedeelte op de steigers uitleg over de restauratiewerkzaamheden.

Tilburg e.o.