Volledig scherm
De herdenkingsrit gaat door het hart van Goirle. © Willem De Volder

Herdenkingsrit: Frans in Willys Jeep door ‘eigen’ gemeente Goirle

Bevrijding 75 jaarGOIRLE - Even waren de bevrijders terug in Goirle. In alle vroegte zorgden zo’n honderd oude legervoertuigen en tweewielers zondag voor herbeleving. Al vaker reed Frans van Corven met zijn Willys Jeep uit 1944 mee in herdenkingsritten, maar nooit eerder door zijn woonplaats Goirle. Best bijzonder, zeker omdat ook zijn vrouw Diny en cocker spaniel Pip de hele dag aan zijn zijde zitten. 

Vanuit de fraai opgepoetste Willys is het inderdaad een bijzondere ervaring, zo blijkt als het groene legervoertuig door Goirle kruipt. Heeft de tijd stil gestaan? Mensen zwaaien, zijn enthousiast, een man slaat in zijn ochtendjas in de deuropening de lange colonne gade. Uiteraard klapt burgemeester Mark van Stappershoef met vele anderen op het Kloosterplein de handen stuk. 

Vanaf de Abcovenseweg tot het hart van Goirle is het een drukte van belang. Goirle vlagt ook. De overstap naar de fraaie Dodge (1944) van Luuk Raaijmakers uit Hilvarenbeek maakt het specialer omdat het standpunt voor het maken van een foto net wat hoger is. Ook de vader van Luuk maakt met zijn Harley-Davidson deel uit van de colonne met legervoertuigen. Veelal leden van Keep them Rolling, een club die oud legermateriaal koestert en rijdend houdt. Goirle ligt inmiddels achter de, volgens Frans en Luuk bedrijfszekere, Willys en Dodge. Op naar Riel en het hoogtepunt van de dag de rit door het hart van Tilburg. “De taptoe in Tilburg wordt ook speciaal”, kijkt Frans vooruit.

Volledig scherm
De herdenkingsrit gaat door het hart van Goirle. © Willem De Volder

Tilburg e.o.