Volledig scherm
Oud-burgemeester Machteld Rijsdorp onthult in Goirle het kunstwerk met daarin het hoofd van Prinses Beatrix. © Rudolf Robben

Het Hoofd van Beatrix heeft een nieuwe plek in Goirle

GOIRLE - Op Koningsdag onthulde de Goirlese oud-burgemeester Machteld Rijsdorp het kunstwerk 'De Kop van Beatrix' op de nieuwe plek op het Oranjeplein in Goirle.

Het bronzen borstbeeld, gemaakt door Hein Vree, werd bij de opening van het toen nieuwe gemeentehuis aan het Oranjeplein door de bouwers geschonken. Het stond van 1989 tot 2013 in de raadszaal en heeft het in afwachting van een nieuw plek daarna op kantoor gestaan bij één van de ambtenaren van de gemeente, weet Dorothé van de Wiel, commissielid Kunst & Cultuur van de gemeente Goirle. ,,Op het moment dat het uit de raadszaal verdween, heeft mevrouw Rijsdorp zich hard gemaakt voor een nieuwe plek." 

Meedraaien op de wind

In 2015 werd opdracht gegeven op zoek te gaan naar deze plek. Dat werd het Oranjeplein, waar het hoofd zicht heeft op de Beatrixstraat. Het beeld is geplaatst in een ongeveer twee meter hoge stalen omlijsting met glas en kan meedraaien op de wind. 

Omdat Rijsdorp zich altijd in is blijven zetten voor een nieuwe plek, was zij de aangewezen persoon de onthulling te doen. ,,Dynamisch, glas, transparant en bewegen waren de vier kernwoorden in de opdracht tot het maken van dit kunstwerk", herinnert Rijsdorp zich. ,,De commissie heeft met veel mensen en instanties gesproken om tot dit resultaat te komen. Vandaar dat het ook zo lang duurde, maar het eindresultaat is er dan ook naar."

  1. Nieuwe Goirlese woonwijk krijgt wél een geluidswal van negen meter, gemeente: ‘We moeten wel’
    PREMIUM

    Nieuwe Goirlese woonwijk krijgt wél een geluidswal van negen meter, gemeente: ‘We moeten wel’

    GOIRLE - De nieuwe Goirlese wijk Bacaertlant (die 420 woningen gaat tellen) moet een wijk in het groen worden die keurig wordt ‘verstopt’ achter de snelweg. Want de nieuwe inwoners van het gebied dat nu Bakertand heet, krijgen geen doorkijkje richting snelweg, maar zien straks bomen en een groene glooiende wal richting de A58. Die wal loopt uit in een geluidsscherm dat het geluid moet dempen.

Tilburg e.o.