Een screenshot van de site 'denkmeemetgoirle.nl'
Volledig scherm
Een screenshot van de site 'denkmeemetgoirle.nl' © Gemeente Goirle

Hoezo luistert politiek niet? In Goirle mag iedereen meedenken over bezuinigingen

GOIRLE - Hoezo doen politici toch waar ze zelf zin in hebben? In Goirle mag iedereen meedenken over de vraag waarop bezuinigd mag of moet worden. Dat kan online, er zijn meedenksessies en donderdag gaat een promotieteam op de fiets op pad onder het motto: ‘Hee, denkt u ook mee?’.

De gemeente staat er op zich niet slecht voor. Goirle heeft met een algemene weerstandsreserve van 7,7 miljoen euro op zich niets te vrezen. Behalve dan dat er niet genoeg structurele inkomsten zijn om de stijgende kosten voor de Jeugdzorg en onder meer de WMO te kunnen betalen de komende jaren. Wethouder Johan Swaans (VVD, Financiën) heeft becijferd dat dat tekort jaarlijks snel toeneemt, tot zelfs 2,5 miljoen euro te weinig in 2023. En dus moet er worden bezuinigd.

De wethouders en burgemeester waren zelf al voortvarend aan de slag gegaan om het financiële onheil af te wenden. De meest in het oog springende maatregel zou het wegsnijden van de subsidie op Factorium Podiumkunsten moeten worden. Toch goed voor drie ton op de begroting.

Fracties erg eensgezind

Daar stak de gemeenteraad in mei unaniem een stokje voor. In een gezamenlijke verklaring verklaarden alle acht fracties, op zich al een unicum, dat het allemaal veel te vlug ging. En dat de bevolking ook een stem moet krijgen in de toekomst van hun dorp.

Dat kan dus sinds zaterdag, dat meedenken. Iedereen in Goirle en Riel mag een stem uitbrengen op het (sub)thema dat zij het belangrijkst vinden en waarop dus niet bezuinigd mag worden. Om iedereen te wijzen op deze mogelijkheid, gaat donderdag en zaterdag een promotieteam op pad. En op de site denkmeemetgoirle.nl bestaat de mogelijkheid om op te geven voor zes meedenk-sessie vanaf 2 september.

Op zaterdag 14 september worden de belangrijkste conclusies getrokken. Voor de gemeenteraad vormen die een ‘zwaarwegend advies’ voor de keuzes die gemaakt moeten worden voor de begroting 2020 en de jaren daarna. 

Tilburg e.o.