Volledig scherm
Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam, initiatiefnemer van het project 'nu niet zwanger', in gesprek met een cliënt. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Honderden kwetsbare vrouwen besluiten: 'nu niet zwanger'

GOIRLE - 'Nu niet zwanger', want dat zou niet goed zijn voor het kind. Inmiddels zo'n 300 vrouwen en enkele mannen in Tilburg en Rotterdam kwamen met zachte aandrang tot dat besluit en begonnen vrijwillig met anti-conceptie.  

Dat bleek donderdagmiddag in Goirle bij de ondertekening van het convenant 'nu niet zwanger'door een groot aantal organisaties uit de regio Hart van Brabant. De samenwerking richt zich op het voorkomen van zwangerschap bij ouders die, bij voorbeeld door verstandelijke en/of psychische beperkingen of verslavingsproblematiek, niet goed in staat zijn een kind groot te brengen.

De innovatieve aanpak werd in 2015 in Tilburg gelanceerd door verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam van de GGD Hart voor Brabant. Het kreeg snel  navolging in Rotterdam. Rijlaarsdam werd vorig jaar uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de publieke gezondsheidszorg. Tientallen gemeenten staan in de rij om het programma over te nemen. 

Ter ondersteuning van de uitrol van het programma is een zeven minuten durende film gemaakt, die deze donderdag in première ging. De gemeente Tilburg heeft structurele financiering geregeld voor 'nu niet zwanger'. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.