Volledig scherm
De 'heilige eik'. © Kim Spanjers

Is 'heilige eik' in Goirle onderdeel van bos of niet?

DEN HAAG/GOIRLE - Het was de bedoeling van de wetgever om gemeente Goirle en provincie minder mogelijkheden te geven om bomen te beschermen. In een toelichting op de nieuwe Boswet staat te lezen dat ‘een stapeling van beschermingsmogelijkheden’ moet worden voorkomen, zo las de staatsraad maandag voor. Dat zou kunnen betekenen dat ook ‘de heilige eik’ aan de Turnhoutsebaan in Goirle niet beschermd is.

De oude, statige zomereik aan de Tunhoutsebaan was gisteren voor de zoveelste keer ‘lijdend voorwerp’ in een juridische kwestie. Het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State in Den Haag, gaat nu het definitieve oordeel vellen. De staatsraden bogen zich puur over de feiten. Wat is de juridische bescherming van deze boom? En is die er wel?

Volgens de nieuwe Boswet hoeft een gemeente alleen nog maar te melden dat een boom wordt omgehakt in het buitengebied, een kapvergunning is niet meer nodig. Tenminste: als die boom onderdeel is van een rij van minstens twintig soortgenoten. De Brabantse Milieufederatie (BMF) en Jan van Berkel in Goirle bestrijden dat.

Tilburg e.o.