Volledig scherm
Een impressie van de Maria Boodschapkerk naar het plan van Hemon Erfgoed. © JMW architecten

Juridische strijd om Maria Boodschapkerk in Goirle dient zich aan: verzet tegen plan voor woningen

GOIRLE - Twee monumentenorganisaties overwegen juridische stappen om de Maria Boodschapkerk intact te laten. Het plan om er woningen in onder te brengen, doet volgens het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut afbreuk aan de monumentale waarde.

Eerder sprak ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed zich tegen de plannen met het al geruime tijd leegstaande kerkgebouw langs de Tilburgseweg uit. Burgemeester en wethouders van Goirle zetten het licht toch op groen voor Hermon Erfgoed, dat 19 woningen in de monumentale kerk onder wil gaan brengen. Daarvoor moeten in de kerk onder andere verdiepingen worden gebouwd. Ook wordt de kerk van balkons voorzien.

De Maria Boodschapkerk dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Het is door architect Kees de Bever getekend in een traditionalistische stijl. De glas-in-loodramen zijn van de befaamde glazenier Luc van Hoek. Het kerkgebouw behoort tot de belangrijkste rijksmonumenten van Goirle.

Lees hieronder verder

Volledig scherm
De Maria Boodschapkerk in Goirle is recent nog gerestaureerd. © Willem de Volder

‘Door een reeds uitgevoerde restauratie is de kerk in goede conditie', laten de twee monumentenorganisaties in een persbericht weten. ‘Er is alle tijd om een plan te maken dat wel de monumentale waarden van het gebouw respecteert en op een meer bescheiden manier ruimte maakt voor een nieuw gebruik. Het gaat daarbij vooral om een goed evenwicht tussen oud en nieuw.’

Volgens het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut moeten ook andere functies dan appartementen worden overwogen. ‘Mocht toch besloten worden om de huidige plannen door te zetten, dan overwegen wij juridische stappen.’

Volledig scherm
De Maria Boodschapkerk in Goirle. © Kim Spanjers

Tilburg e.o.