Volledig scherm
De rotonde bij de Poppelseweg in aanleg. © Gemeente Goirle

Landelijke primeur voor Goirle: eerste proeftuin ligt bij Regte Heide

GOIRLE - Een landelijke primeur voor Goirle: de gemeente wordt proeftuin Omgevingswet. Opwinding in het gemeentehuis, maar wat merken inwoners? ,,Dit betekent een boost."

Dat Paulissen Grond-, Water- en Wegenbouw in Goirle wil uitbreiden is gevoeglijk al zo'n twintig jaar bekend in het gemeentehuis van Goirle. Toch lukte het steeds maar niet om aan die wens gehoor te geven. Tot nu. ,,Omdat het om een puinbreker gaat in een kwetsbaar gebied, krijg je met zoveel regels te maken dat het tot nu toe niet is gelukt. Nu we hulp krijgen van de landelijke overheid, betekent dat een boost", schat wethouder Guus van der Put (PvdA, Ruimte) in.

Een gebied rond het monumentale weggetje Fokmast en de Regte Heide is de eerste zogenoemde proeftuin Omgevingswet van Nederland. De nieuwe Omgevingswet, die in 2019 van kracht moet worden, bundelt allerlei regels voor ruimtelijke projecten. Nu nog gelden er strikte en precies geformuleerde regels voor bepaalde ontwikkelingen. In de nieuwe Omgevingswet worden alle belanghebbenden betrokken bij het maken van de plannen. Zodat het meer een kwestie van geven en nemen wordt.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Puinbreker Paulissen vanuit de lucht gezien. © Gemeente Goirle

Dat betekent een enorme kans voor niet alleen Paulissen, vindt wethouder Van Der Put. Ook manege De Heideruiter wil verhuizen en de gemeente-opslag moet worden aangepakt. Het is een deelgebied in een plan voor een veel groter gebied rondom de Regte Heide. Goirle gaat bijvoorbeeld ook kijken naar het 'vernatten' van die Regte Heide. Dat is noodzakelijk om het gebied in stand te houden, maar heeft dan wel weer gevolgen voor Golfclub Landgoed Nieuwkerk. De leden daar zitten niet te wachten op natte holes.

,,In deze proeftuin krijgen we hulp vanuit de landelijke overheid, van een hoogleraar en andere deskundigen die ons helpen om het hele gebied goed in te richten. Een integrale aanpak dus", zegt Horevoorts.

  1. Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavalsparodie Carpool Carnaoke
    video

    Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavals­pa­ro­die Carpool Carnaoke

    TILBURG - Dit is dé Brabantse parodie op de populaire tv-serie Carpool Karaoke: Carpool Carnaoke! Vlak voor carnaval rijdt de Tilburger Thomas van Groningen (29), bekend van dj-duo Lanterfantje, met zijn favoriete carnavalszangers om hun hits mee te zingen. Wat het extra bijzonder maakt: de Tilburger lijkt sprekend op de presentator van de Britse Late Night Show met James Corden.

Tilburg e.o.